Potrivit Afp, șeful Pentagonului a fost primit de omologul său israelian Benny Gantz la sosirea sa pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, unde a asistat la o prezentare a scutului antirachetă israeliană „Domul de fier”, din care SUA au achiziţionat două baterii, informează agerpres.

De menționat este faptul că, această vizită intervine cu mai puţin de cinci zile înainte de alegerile prezidenţiale americane şi la o săptămână după deplasarea la Washington a lui Benny Gantz, pentru a discuta despre vânzarea de material militar de ultimă generaţie, printre care avioane de luptă americane F-35, Emiratelor Arabe Unite (EAU). Acestea din urmă şi-au normalizat recent relaţiile cu Israelul.

De asemenea, încă din anii 1960, SUA menţin aşa-zisa politică „Qualitative military edge” (QME) sau „avantaj militar calitativ”, conform căreia Washingtonul se asigură că Israelul dispune de echipament militar superior în regiunea sa.

Israelul nu se va opune

După vizita lui Gantz la Washington, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul nu se va opune vânzării de material militar de ultimă generaţie către EAU, pentru că SUA se vor asigura să menţină avantajul militar al Israelului.

„Într-un moment în care regiunea se schimbă şi noi facem un mare pas înainte (…), Israelul va avea instrumentele de care are nevoie pentru a înfrunta forţele destabilizatoare şi agresive, şi pentru a deveni un aliat şi mai eficient al SUA”, a declarat Gantz în timpul întrevederii cu Esper, informează un comunicat al Ministerului Apărării israelian.

Potrivit Yediot Aharonot, cotidianul cel mai vândut din Israel, armata israeliană – şeful Statului-Major al acesteia, Aviv Kochavi, a avut la rândul său o întrevedere cu Esper – a formulat o serie de solicitări către SUA, pentru a se asigura de „avantajul” său militar în urma acordurilor de normalizare.

SUA au aprobat întreaga listă israeliană, ce includea un nou escadron de F-35, ultimele modele de F-15, elicoptere V-22 ce pot desfăşura misiuni speciale cu rază de acţiune lungă şi bombe „inteligente”, potrivit publicaţiei israeliene.