Decizia momentului luată de platforma OLX, lider al pieței locale de anunțuri generaliste!

Anunţurile despre Arbidol și Arbivir, interzise pe OLX!

Având în vedere interesul crescut al românilor din ultimele săptămâni pentru medicamentele Arbidol și Arbivir, în contextul COVID-19, reprezentanţii OLX au decis să blocheze și să elimine în mod proactiv aceste anunțuri prin care se puteau comercializa cele două medicamente, apelând la o combinație de inteligență artificială și moderare umană.

Comercializarea oricăror medicamente eliberate pe bază de rețetă este strict interzisă pe platforma OLX și astfel de anunțuri sunt eliminate imediat de pe site.

“Au fost 99 de listări de la utilizatori care au încercat să vândă medicamentele Arbidol și Arbivir pe platforma online, în ultima lună, și au fost eliminate imediat.

În astfel de situații, OLX acționeaza pe doua planuri: prevenție – prin comunicarea corespunzatoare a diverselor situații întâlnite pe platformă și reacție – prin blocarea anunțurilor de vânzare de produse ilegale, în acest caz, medicamente neautorizate.

Echipele noastre de moderare, antifraudă și asistență pentru clienți lucrează non-stop pentru a ne asigura că românii rămân în siguranță”, a declarat Theodor Filoș, OLX Business Manager.

Între 1 octombrie și 7 noiembrie 2021 au au fost peste 8.000 de căutări pe OLX pentru aceste două medicamente. În comparație cu luna aprilie, când au fost înregistrate cu 95% mai puține căutări. De la începutul anului, pe OLX s-au făcut aproape 12.300 de căutări pentru Arbivir și Arbidol.

Precizările Agenţiei Naţionale a Medicamentului

Arbidol și Arbivir nu sunt, în mod oficial, recomandate în protocolul de tratament COVID-19.

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România informează că medicamentul Arbidol nu este autorizat în țara noastră.

Conform prevederilor art. 704 alin (1) din Legea 95/2006, republicată, “niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.

Recomandările OLX pentru utilizatorii platformei sale

OLX le recomandă utilizatorilor să caute întotdeauna asistență medicală specializată și să cumpere medicamente eliberate pe bază de rețetă de la farmacii sau de la distribuitori autorizați.

De asemenea, OLX îi încurajează pe utilizatori să raporteze astfel de anunțuri echipei de asistență pentru clienți, astfel încât să există posibilitatea de a reacționa legal și de a lua măsuri suplimentare pentru a elimina astfel de anunțuri publice de pe platformă.

OLX colaborează în mod constant cu autoritățile și Poliția Română pentru a combate orice tentativă de fraudă sau altă ilegalitate și desfășoară constant campanii de informare și conștientizare a clienților cu privire la astfel de situații.