Debenhams a închis ultimul magazin fizic din întrega lume. Mii de oameni au fost concediați

Din păcate nu doar compania a avut de pierdut, ci și angajații care nu mai au loc de muncă. Ultimele 28 de magazine fizice ale gigantului au fost desființate în acest weekend, după ce, vara trecută, au intrat în faliment și administrare specială, potrivit profit.ro.

Redeschiderea economiei nu a însemnat o creștere a vânzărilor, motiv pentru care cele 97 de magazine fizice care mai existau au fost deschise doar pentru epuizarea stocurilor. Chiar dacă gigantul britanic s-a retras din România în anul 2017, acesta a continuat să lucreze cu cel puțin 20 de furnizori din țară, spune sursa anterior menționată.

Istorie companie

Este păcat că pandemia a reușit să pună capac unei companii cu o istorie de 243 de ani. Povestea companiei începe în anul 1778, cu un magazin în Londra. La vremea respectivă, William Clark a pus bazele unuo magazin care vindea țesături, bonete, mănuși și umbrele de soare. Numele pe care-l cunoaștem cu toții azi vine de la William Debenham, cel care, în 1813, a investit în companie. Ulterior, aceasta purta numele de Clark & Debenham. În anii 1950, compania a devenit una dintre cele mai mari magazine universale din Marea Britanie, având 110 magazine. Gigantul și-a atins apogeul atunci când a avut peste 150 de magazine deschise în Marea Britanie.

Datorii uriașe

În 2020, gigantul britanic a intrat în faliment și avea datorii de peste 600 milioane de lire sterline. Chiar dacă Debenhams a încercat să găsească un cumpărător care să preia compania, toți ofertanții s-au retras.

La începutul anului 2021, retailerul online de fashion Boohoo a semnat un acord privind achizișia mărcilor și site-urilor Debenhams. Tranzacția a fost în valoare de 55 milioane de lire sterline, respectiv 75 milioane de dolari, dar nu a cuprins magazinele fizice și nici angajații.  Compania a fost, ulterior, preluată de un grup de bancheri. Compania a renunțat la magazinele nerentabile și a renegociat chiriile.

Compania britanică nu este singura care întâmpină dificultăți din cauza panemiei. Grupul Arcadia, JC Penney și Neiman Marcus sunt doar câteva companii în acest sens.

Sursă foto: Dreamstime