Proprietarul uneia dintre cele mai importante fabrici de confecţii din Romånia, timişoreanul Ovidiu Şandor, pariază 50 de milioane de euro pe primul complex de birouri de clasa A din oraşul de pe malurile Begăi.

Mulţi cunosc fabrica de confecţii a lui Ovidiu Şandor după vechiul nume, Bega, brand fondat în 1959. Fiind una dintre cele mai mari fabrici de îmbrăcăminte de damă din Romånia, unitatea lucra puternic pentru export şi avea încă de pe atunci comenzi de la diverşi parteneri din vestul Europei şi Statele Unite. În 1994, fabrica a fost privatizată prin metoda MEBO, iar tatăl lui Ovidiu Şandor, care era director general al Bega din 1975, a intrat în posesia pachetului majoritar de acţiuni. Patru ani mai tårziu, conducerea unităţii a fost preluată de Ovidiu Şandor şi de sora lui, Animona. Strategia lui a fost să intensifice exporturile, în paralel cu aplicarea unui plan de investiţii în retehnologizare. O altă componentă a planurilor sale a fost de a majora prezenţa produselor fabricii sub brandul propriu „Chic & Cher“, în unităţile specializate din Romånia.

Astăzi, fabrica derulează comenzi în lohn pentru clienţi precum Gieves & Hawkes, Jaeger, Reiss, Mulberry, Harrods, Viyella, Barbour, Eugen Klein, Dries van Noten sau Andress. Peste 95% din producţie este livrată în ţări precum Germania, Marea Britanie şi Belgia.

Cum criza de personal afectează mai toate industriile, fenomenul nu l-a ocolit nici pe Şandor. „ModaTim a fost afectată de scăderea numărului de angajaţi  şi de volatilitatea cursului valutar, dar am avut proiecte de creştere a productivităţii“, spune omul de afaceri. Aceste măsuri au permis companiei să-şi asigure o marjă de profit de 5% pånă la 10%, anul 2007 fiind încheiat cu o cifră de afaceri de 6,7 milioane de euro, în creştere cu 300.000 de euro faţă de anul anterior. „Cifra de afaceri a crescut în condiţiile în care am operat cu 15% mai puţin personal“, spune Şandor. De curånd, compania şi-a mutat producţia într-o hală nouă. „Estimăm că avem condiţii bune de creştere a cifrei de afaceri, plus că intenţionăm să angajăm personal şi din alte oraşe din apropierea Timişoarei, precum Lugoj sau Caransebeş“.

Împreună cu sora lui, Ovidiu Şandor a intrat şi în zona proiectelor imobiliare, cu primul complex de birouri de clasa A din Timişoara (City Business Center), reprezentånd o investiţie de aproximativ 50 de milioane de euro.

Proiectul are în vedere realizarea unui număr de cinci clădiri de birouri în centrul oraşului, pe fostul amplasament al halei de producţie ModaTim. Prima clădire a fost inaugurată anul trecut, iar astăzi gradul de ocupare este de 100%.

La începutul acestui an, au demarat lucrările la cea de-a doua clădire, care va fi finalizată, conform graficului, în ianuarie 2009. Deja s-au semnat contracte de închiriere pentru două treimi din clădire, iar omul de afaceri este convins că şi pentru restul birourilor se vor găşi chiriaşi pånă în 2009. Investiţia în aceste prime două imobile a fost de 18 milioane de euro. Printre chiriaşi se numără companiile IBM, Vodafone, Investkredit Bank, Carpatair, PricewaterhouseCoopers, Alcatel şi Consulatul Suediei.

Omul de afaceri afirmă că ultimul imobil din cadrul ansamblului va fi ridicat pånă în prima jumătate a anului 2011. City Business Center va oferi în total 32.000 de metri pătraţi de birouri şi 10.000 de metri pătraţi pentru activităţi de servicii şi comerţ. Investiţiile imobiliare ale omului de afaceri au fost realizate şi pe baza unui împrumut acordat de banca austriacă Investkredit, parte a grupului Volksbank.

„Actualmente, ne concentrăm asupra proiectului pe care îl avem. Dacă vor apărea oportunităţi de investiţie, cu siguranţă că vom continua pe segmentul imobiliar, atåt pe clădiri de birouri, cåt şi pe rezidenţial“, conchide omul de afaceri.

Ovidiu Şandor nu se simte ca un milionar din serialele de televiziune şi afirmă că viaţa lui nu s-a schimbat de cånd a intrat în liga mare a afacerilor. „Nu te simţi milionar, pentru că nu stai cu banii în bancă. Trăiesc o viaţă fără excese“, spune Şandor, care mai deţine, împreună cu nişte prieteni, o pensiune agroturistică în apropierea Timişoarei.

«Nu mă simt milionar, pentru că nu stau cu banii în bancă. Trăiesc o viaţă fără excese.»
Ovidiu Şandor

50 milioane de euro este valoarea investiţiei în proiectul City Business Center, format din cinci clădiri de birouri clasa A, situate în centrul Timişoarei

NUME: Ovidiu Şandor
VÅRSTÂ: 38 de ani
Stare CIVilÂ: căsătorit, doi copii
DOMICILIU: Timişoara
NR. FIRME DEŢINUTE: 3