Municipiul Suceava intră de marți, 3 noiembrie, în scenariul roșu, conform deciziei de duminică a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Măsura vine ca urmare a depășirii ratei de 3 infectări cu COVID-19 la mia de locuitori, transmite monitorulsv.ro. De asemenea, comunele Ipotești, Dornești și Ilișesti vor intra și ele în scenariul roșu.

Astfel, începând de marți, pentru o perioadă de 14 zile, este interzisă desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

De asemenea, purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.

Școlile vor rămâne deschise

În ceea ce privește unitățile de învățământ din municipiul Suceava, acestea vor funcționa potrivit scenariului aprobat prin Hotărârea CJSU nr. 58/30.10.2020, ceea ce înseamnă că toate unitățile școlare vor fi deschise luni, cu excepția Colegiului Național „Ștefan ce Mare”, care funcționează în scenariul roșu, exclusiv cu învățământ online.

„În ceea ce privește unitățile de învățământ din municipiul Suceava, ele vor funcționa luni, 02.11.2020, potrivit scenariului aprobat prin Hotărârea CJSU nr. 58/30.10.2020, urmând a fi analizate propunerile consiliilor de administrație ale tuturor unităților de învățământ în cadrul unei ședințe extraordinare a comitetului județean, ce se va desfășura luni, 02.11.2020, ora 14”, au stabilit membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, în legătură cu școlile din municipiu, că hotărârea de a continua activitatea, cel puțin luni, s-a luat ținând cont de densitatea populației, de faptul că există asistență medicală la fiecare școală, precum și de faptul că se pot asigura măsuri de igienă. „Deocamdată, rămân deschise grădinițele și unitățile after school, iar luni vom anunța noile decizii”, a spus Lungu.

De asemenea, primarul a solicitat sucevenilor să păstreze distanțarea fizică și regulile minime de igienă. „Să facem tot ce putem să revenim la scenariul galben, să facem tot posibilul să limităm numărul de îmbolnăviri”, a transmis Ion Lungu care a reamintit că în primăvară sucevenii au demonstrat acest lucru.