Un lucru este cert pe litoralul românesc la capitolul mâncare. Prea puține dintre felurile meniurilor restaurantelor și fast food-urilor  sunt realizate ca la carte. Până și celebra șaorma cu de toate este exagerată, pentru că toți comercianții, în goana după clienți au turnat în lipie absolut toate ingredientele existente într-o bucătărie de fast-food.
Partea bună este că, aproape de oriunde o cumpărați, veți primi gratuit o băutură (ayran sau orice altă răcoritoare). În funcție de stațiune, prețul pornește de la 15 lei (Costinești) sau 20 de lei (Mamaia).
Cam toate cluburile de pe litoral dispun și de o terasă-restaurant. Prețul mediu în Mamaia pentru un prânz este 50 de lei de persoană, în Eforie Nord-35 de lei, iar în Costinești -40 de lei. Bugetul pentru cină crește, în medie, cu 15 lei.
Cine vrea fructe de mare și pește proaspăt găsește destule restaurante sofisticate în Mamaia. Printre cele mai căutate – în pofida prețurilor mari – este Chevalet, aflat peste drum de Hotel Club California, pe malul lacului Siutghiol. Mâncarea este excelentă, iar atmosfera pare desprinsă mai degrabă de pe riviera franceză.
Cine dispune de un buget mai mic, se poate orienta către restaurantul La Mama, deschis anul acesta în Mamaia Nord.
Mâncare ca acasă, la Costinești și Eforie Nord
Exceptând Mamaia, în restul stațiunilor de pe litoral se găsesc res­taurante care să ofere mâncare bună la prețuri rezonabile. Dacă ajungeți în Costinești, încercați terasa „La Bunica”, situată în apropierea Obeliscului. Nu are un specific aparte, astfel că veți găsi toată gama de produse, de la salate italienești la feluri de mâncare arăbești. Bugetul pentru un prânz cu toate cele trei feluri și băutură nu depășește 70 de lei de persoană.
Eforie Nord este împânzit de restaurante care mai de care mai variate, de la „împinge tava” la restaurante aproape neschimbate de la începutul anilor ’90.
Cine ajunge în această stațiune poate mânca la Kherhana La Stuf, aflat lângă hotelul Royal. Locul este rustic, cum sugerează, de altfel, și numele. Meniul are la bază pește, iar bucătarii sunt deschiși sugestiilor clienților. Bugetul pentru un prânz complet este de 100 de lei de persoană.