Romvac este în prezent cel mai mare producător local de vaccinuri și medicamente pentru animale. Şi nu doar atât, firma oferă toate serviciile, de la vaccinuri, medicamente, seturi de diagnostic, hrană, până la asistenţă tehnică. O poveste de succes, ale cărei începuturi datează de pe vremea comuniştilor.

Cu ajutorul americanilor si englezilor

În 1970, la Universitatea americană Cornell din Ithaca, New York cercetătorul român Ionel Pătrașcu a descoperit și caracterizat un virus vaccinal care se folosea pentru prevenirea prin vaccinare a bolii lui Marek, o boală tumorală gravă a găinilor care adusese la acea dată industria avicolă din lume în prag de faliment.

În România se trecuse deja din 1970 la vaccinarea păsărilor cu vaccinul făcut în USA și în paralel se lucra în Laboratorul de virusuri tumorale aviare, cel care mai târziu urma să se transfere în Voluntari.

Interesul pentru această tehnologie era foarte mare iar cercetătorii români au primit numeroase oferte de muncă în străinătate.

Puterea politică de la acea vreme a refuzat însă oferta de 7,2 milioane de dolari primită de cercetătorii români ca să lucreze în USA și a aprobat o investiție importantă în România.