Majorarea avansului cerut de bănci pentru creditele ipotecare în lei de la 15% la 35% înseamnă creşterea efortului iniţial al unui astfel de plasament de la circa 10.000 euro la peste 22.000 euro.

Înainte ca băncile să mărească avansul la creditele ipotecare, ca măsură de protecţie împotriva legii dării în plată, pentru achiziţia unui apartament cu două camere în cartierul Dristor, una dintre cele mai populare zone rezidenţiale din Bucureşti, un investitor trebuia să acceseze un credit în valoare de circa 49.000 euro. În această variantă, costurile iniţiale cu avansul şi notarul se ridicau la un echivalent de circa 10.000 de euro, iar venitul minim necesar pentru accesarea împrumutului era de 2.700 de lei/familie. O astfel de locuinţă generează venituri lunare din închiriere de circa 310 euro. Astfel, creditul se putea stinge din chiria încasată în circa 20 de ani.

Odată cu majorarea avansului la 35%, costurile iniţiale ale unui credit ipotecar accesat pentru achiziţia aceluiaşi apartament din Dristor au crescut la peste 22.000 de euro. Automat, împrumutul fiind mai mic, perioada în care creditul se stinge din chiria încasată se reduce la 13,5 ani.

Pentru acest calcul s-a folosit un preţ mediu de 58.000 euro specific unui apartament cu două camere în Dristor, conform statisticilor anuntul.ro, şi o Dobândă Anuală Efectivă (DAE) de 4,42%, medie în sectorul bancar.

Legea dării în plată devine funcţională din 13 mai, însă băncile s-au grăbit să schimbe din timp condiţiile de creditare.