"Schimbul de bune practici îl putem folosi şi este benefic. În modificarea legii achiziţiilor publice, pe care o vom face în şedinţa de guvern de joi, avem un capitol destinat acestui lucru (contestaţii – n.r.). Am luat modelul german şi vom face acest lucru", a declarat premierul Viorica Dăncilă. 

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat, anterior, în acelaşi context, la Bacău, că este necesară o prevedere legislativă potrivit căreia contestaţiile la licitaţiile cu fonduri europene să primească o soluţie în instanţă în maximum 6 luni. 

"Acea propunere, pe care am făcut-o încă de când am venit comisar european, a înfiinţării unei secţii speciale pentru fonduri europene, care să se dea decizii în instanţă în maximum 6 luni de zile, după modelul polonez, ar fi fi binevenită ca schimbare legislativă. Avem în ţară foarte multe proiecte care au fost sau sunt în instanţă, s-au pierdut bani pentru că exerciţiul bugetar. După cum ştiţi, exerciţiul bugetar durează 7 ani. Avem un proiect aici, lângă Bacău, unde cel care pierdut licitaţia a dat în judecată pe cel care a câştigat-o. Nimeni nu poate nega unei companii sau unui om dreptul de a contesta. A câştigat după 7 ani şi mai avea la dispoziţie doar o lună să pună în practică un proiect de drumuri, ceea ce practic este imposibil. Polonia a optat pentru această posibilitate şi au schimbat legislaţia astfel încât, în maxim 6 luni de zile, să se dea un verdict, să poată continua lucrările", a declarat comisarul european Corina Creţu. 

Premierul Viorica Dăncilă şi comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, se află în judeţul Bacău pentru a vizita mai multe obiective realizate cu finanţare europeană şi pentru a participa la conferinţa cu tema "Investiţiile urbane în Europa: provocare pentru schimbare". AGERPRES