Responsabilii contractanți care atribuie contracte de achiziţie publică ce au ca obiect produse agroalimentare vor aplica criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preţ, pentru o perioadă de doi ani, potrivit proiectului de Ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finanţelor.

„Ponderea stabilită pentru factorul de evaluare privind calitatea va fi de 70% din punctajul total şi este compusă din: 50% pentru subfactorul „lanţul de aprovizionare” şi 20% pentru deţinerea autorizaţiei/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sau a certificatului fitosanitar sau a certificatului de origine, după caz, şi pentru respectarea legislaţiei privind trasabilitatea produselor agroalimentare” se arată în documentul citat.

Cât mai puțini intermediari

Lanţurile de aprovizionare cu produse agroalimentare înseamnă vânzarea de la un producător la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.

„Conceptul este deja unul de succes în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană şi, în ultima perioadă, se bucură de atenţie sporită şi în România, atât în rândul fermierilor, cât şi al consumatorilor.

Agricultura locală presupune obţinerea de produse agricole şi alimentare cu scopul de a le vinde într-un areal suficient de apropiat de zona de cultură – este, de asemenea, un concept care promite să schimbe modul în care ne raportăm în prezent la obţinerea hranei”, se arată în documentul citat.

Laptele s-a ieftinit

Reamintim că prețul laptelui de pe piața din România a fost diminuat de la 1 mai după intervenția statului.

„Pe parcursul lunii mai vom vedea reduceri substanţiale, la raft, ale preţurilor laptelui proaspăt, având în vedere că retailerii ne-au confirmat participarea la acordul voluntar. Posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ţinând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător şi epuizate stocurile existente.

Ne aşteptăm că, în cele şase luni, cât este valabil acordul, să crească consumul. În plus, prognozele economice indică faptul că inflaţia se va reduce, iar astfel nu vom mai înregistra creşteri atât de mari ale preţurilor alimentelor”, a explicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă.

Astfel, reducerea de cel puţin 20% a preţului la raft s-a aplicat la laptele de provenienţă românească care costa, înainte, peste 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoţie, împărţindu-se între retaileri (minimum 10%) şi procesatori (minimum 10%).