Cei doi demnitari și-au exprimat satisfacția pentru evoluția deosebit de dinamică a relațiilor bilaterale, bazate pe poziționări similare asupra unor aspecte ale sferei de problematici regionale, europene și internaționale, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„Am constatat împreună că, în urma vizitei premierului croat în România, relaţiile bilaterale dintre cele două state au avut un trend ascendent. Am avut o bună cooperare sectorială. Mai mulţi miniştri din România au venit aici, la Zagreb, mai mulţi miniştri din Zagreb au vizitat România, astfel încât să găsim puncte comune de cooperare între cele două state”, a precizat premierul român.

Agenda europeană a reprezentat, de asemenea, o temă importantă pe ordinea de zi a discuțiilor. Prim-ministrul român și președintele croat au discutat despre coordonarea în cadrul TRIO-lui de Președinții rotative ale Consiliului UE, din care cele două țări fac parte alături de Finlanda. Premierul Viorica Dăncilă a salutat cooperarea excelentă și în acest domeniu, anunțând că programul de lucru comun al acestui TRIO este deja finalizat, prin efortul comun de coordonare între cele trei state. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat că România, în calitatea sa viitoare de deținătoare a Președinției Consiliului UE, contează pe sprijinul tuturor statelor membre, precum Croația, pentru ca acest exercițiu să aducă rezultate concrete în avansarea agendei europene.

„Un alt aspect avut în vedere în cadrul discuţiilor noastre s-a referit la trio-ul România – Finlanda – Croaţia, ceea ce presupune un program comun, discuţii, un consens în ceea ce priveşte programul celor trei Preşedinţii în decursul următoarelor 18 luni. Am vorbit despre preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România începând cu 1 ianuarie 2019, despre provocările la nivel european cărora trebuie să le dăm un răspuns împreună. Mă refer aici la provocări legate de Brexit, de viitorul Uniunii Europene post-Brexit şi aici un rol important îl va juca summit-ul de la Sibiu din 9 mai 2019. Am vorbit despre punctele comune, abordarea comună pe care trebuie să o avem pe politicile tradiţionale la nivel european – şi mă refer la politica de coeziune şi politica agricolă comună, dar şi provocări legate de migraţie, de terorism, de politica de apărare şi, bineînţeles, un lucru care interesează ambele ţări: Schengen-ul”, a explicat Dăncilă.

 

În acest context, prim-ministrul român a reiterat faptul că extinderea UE cu statele din Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a mandatului țării noastre la Președinția Consiliului UE. Șeful Executivului a adăugat că România rămâne angajată în planul susținerii politice și oferirii asistenței tehnice în avansarea reformelor din statele din regiune, în procesul de apropiere de structurile euro-atlantice.

De asemenea, prim-ministrul român a felicitat Croația pentru succesul Președinției în exercițiu a Inițiativei Central Europene (ICE) în cursul acestui an și a salutat accentul acordat unor teme esențiale, precum eficiența energetică, integrarea europeană și competitivitatea.