După nici o săptămână de la apariția informaţiilor despre ancheta DNA care vizează mai multe dosare deschise împotriva României la CEDO, Viorel Mocanu agentul guvernamental a demisionat din cauza presiunilor, precizează surse politice şi diplomatice pentru stiripesurse.ro.

Potrivit acestor surse, agentul guvernamental la CEDO, secretarul de stat Viorel Mocanu, a depus o plângere penală la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Acesta acuză DNA că i-ar fi încălcat imunitatea stabilită prin Acordul european referitor la persoanele care participă la procedurile Curții Europene a Drepturilor Omului.

SIIJ a cerut DNA mai multe documente, printre care actul de sesizare, ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem, precum şi ordonanţele în baza cărora s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental.

„Pentru lămurirea aspectelor sesizate de către titularul plângerii penale, la data de 23 iulie 2019, cu respectarea disp. art. 170 alin. 1 Cod procedură penală, procurori din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au solicitat, în copie certificată, şi nu în original, astfel cum, în mod nereal, s-a promovat în spaţiul public, actul de sesizare, ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem, precum şi ordonanţele în baza cărora, în perioada 3 iunie 2019 – 03 iulie 2019, s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental”, a precizat zilele trecute Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Paradoxal, DNA a ajuns să cerceteze dosare CEDO în care sunt denunțate presupuse abuzuri ale DNA. Printre dosarele vizate este şi cel în care Liviu Dragnea a dat în judecată România contestând condamnarea din dosarul Referendumului din 2012.

De asemenea Viorel Mocanu are sarcina de a formula apărarea în procesul în care Laura Codruța Kovesi s-a plâns la CEDO că i s-ar fi încălcat dreptul la apărare când a fost demisă din fruntea DNA.