Un fost consilier al Vioricăi Dăncilă este noul preşedinte al unei instituţii care are pe mână zeci de miliarde de lei.

Dan Matei îi ia locul profesorului Cristian Păun în fruntea FNGCIMM

Dan Matei a fost consilier de stat pe probleme economice pe vremea când Dăncilă era prim-ministrul României. El a fost numit preşedinte al Consiliului de Administrație la Fondul de Garantare pentru IMM-uri, instituţie ce se ocupă de banii pentru susţinerea IMM-urilor, prin programe precum IMM Invest, dar gestionează şi Programul Noua Casă, relatează economedia.ro.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a fost condus, până acum, de profesorul de economie Cristian Păun, profesor universitar la ASE Bucureşti. Mandatul său s-a încheiat pe 20 mai şi nu a mai fost înnoit, aparent din cauza diferențelor de viziune cu Ministerul Finanțelor asupra activității instituției pe care a condus-o.

Indemnizaţii lunare brute de peste 24.000 de lei de la două instituţii

Ministerul Finanţelor face numirile în Consiliul de Adminstraţie al FNGCIMM, în calitate de acţionar unic al companiei.

Mai mult, la începutul lunii iunie, Dan Matei a fost numit şi ca membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare, până pe 9 octombrie.

Din poziţia deţinută în Consiliul de Administrație al FNGCIMM, Dan Matei va încasa o indemnizaţie lunara brută de 12.062 lei, la care se adaugă încă o indemnizaţie lunară brută de 12.600 de lei de la Fondul de Contragarantare.

Unde a lucrat, în trecut, Dan Matei?

Înainte de a fi consilier al Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria, Dan Matei a fost director al Direcției de politici, analiză și cercetare în domeniul finanțelor publice, în Ministerul Finanțelor. Această poziţie implica coordonarea prognozelor macroeconomice şi fiscale pe partea de venituri bugetare, politică fiscală, evaluarea impactului măsurilor de politică fiscală, analiza măsurilor economice și de reforme structurale.

Timp de cinci ani, între februarie 2011 şi februarie 2016, el a lucrat şi la Comisia Europeană, în calitate de analist economic și expert național detașat. Dan Matei avea drept atribuţii la Bruxelles realizarea de prognoze economice și fiscale, analize economice State Membre (Finlanda, Bulgaria), Semestrul european, evaluarea programelor de stabilitate și convergență, evaluare procedură dezechilibre macroeconomice și deficit excesiv, evoluții financiare și monetare.

Dan Matei s-a mai aflat la Palatul Victoria şi sub mandatul premierului Călin Popescu Tăriceanu. Între decembrie 2004 şi septembrie 2006, a lucrat drept consultant servicii publice la cancelaria Prim-Ministrului.