Dacian Cioloș, la un pas să intre în PNL

Fostul premier Dacian Cioloș a dezvăluit, la Prima News, că în 2016 i s-a sugerat să se implice în alegeri și să candideze.

Dacian Cioloș a menționat că, atât USR, cât și PNL i-au cerut să se implice în alegeri și să candideze. El le-a răspuns ambelor partide că, având în vedere angajamentul său anterior de a nu candida, intenționează să-și respecte cuvântul.

A explicat că nu dorea să urmeze exemplul lui Ion Iliescu, care a creat FSN și a promis să fie arbitru și să organizeze primele alegeri libere, dar ulterior a transformat FSN într-un partid.

”O să vă spun un lucru pe care nu cred că l-am mai spus. Mi-au solicitat atunci (în 2016 – n.r.) şi USR, şi PNL să mă implic în alegeri şi să candidez. Şi le-am spus amândurora că, atâta vreme cât m-am angajat că nu voi candida, eu vreau să-mi ţin cuvântul.

Nu vreau să fac cum a făcut Ion Iliescu, când a făcut FSN şi a spus că va fi arbitru, va organiza primele alegeri libere, şi s-a trezit cu câteva săptămâni înainte că transformă FSN în partid. Nu voiam să fac jocul acesta”, a spus Dacian Cioloş la Prima News.

FSN nu se angajeze în competiția politică

După evenimentele Revoluției din decembrie 1989, Ion Iliescu a făcut promisiuni privind rolul Frontului Salvării Naționale (FSN) în asigurarea tranziției de la comunism la democrație. Nu s-a angajat, însă, în competiția politică pentru obținerea puterii.
Cu toate acestea, în februarie 1990, FSN a evoluat și a devenit un partid politic, iar în luna mai a aceluiași an, la primele alegeri libere din perioada post-comunistă, Ion Iliescu a câștigat cu un sprijin electoral de 85%, reprezentând FSN.
Dacian Ciolos
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloș, ales premier în 2015

În noiembrie 2015, Dacian Cioloș a fost numit în funcția de prim-ministru de către președintele Klaus Iohannis. Asta s-a întâmplat în urma demisiei lui Victor Ponta. El luase decizia ca răspuns la tragedia de la Colectiv.

La momentul preluării mandatului, Cioloș și-a luat angajamentul de a rămâne un premier tehnocrat.

În ciuda presiunilor ulterioare din partea PNL, condus atunci de Alina Gorghiu, de a candida pe lista lor la alegerile parlamentare din 2016, Cioloș a respins această solicitare.

„În toamnă (înainte de alegerile parlamentare din 2016 – n.r), când PNL şi USR,  dar mai ales PNL, cu foarte multă insistenţă mi-au propus să intru în partid şi să candidez, am dat acelaşi răspuns (negativ – n.r.). Chiar şi domnul preşedinte Klaus Iohannis a insistat să intru în PNL şi să candidez la alegeri.

După acele insistenţe, am spus: ”Bun, dacă doar asta e soluţia pentru un succes în alegeri, îmi asum. Nu mi-e teamă şi-mi asum lucrul acesta.

Dar nu pot să amestec un guvern pe care l-am format independent de la început şi care trebuie să organizeze alegerile. Nu pot să rămân premier, să organizez alegerile şi să fiu şi pe lista de candidaţi a unui partid”. Şi atunci i-am spus domnului preşedinte: ”E o singură variantă, mă retrag din funcţia de premier şi mă duc pe listă.

Poate să fie unul dintre miniştrii care să asigure interimatul pentru perioada alegerilor şi apoi noul guvern”. Domnul preşedinte nu a fost de acord cu asta pentru că îi era teamă de instabilitate”, a dezvăluit Dacian Cioloş la distanţă de 7 ani.

În anul 2016, PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea, a obținut o victorie istorică la alegerile parlamentare. PSD înregistrase un scor de 45%.
În contrast, PNL, care a făcut campanie cu promisiunea că Dacian Cioloș va continua să fie prim-ministru, a obținut doar 20%.

Dacian Cioloș a menținut o relație decentă cu președintele

Dacian Cioloș a declarat că, din perspectiva sa, refuzul de a candida pe lista PNL pentru Parlament nu a condus la deteriorarea relației cu președintele Klaus Iohannis.
El a menționat că a menținut o relație decentă cu președintele pentru o perioadă lungă de timp după aceea. Ei au avut schimburi de opinii despre subiecte legate de România și UE.
Totuși, Cioloș a adăugat că nu a mai avut ocazia să discute cu președintele de când s-a format Guvernul Ciucă.
”Din punctul meu de vedere, nu. Eu am avut o relaţie decentă cu domnul preşedinte multă vreme după aceea, în sensul că am ţinut legătura, am avut schimburi de opinie pe subiecte legate de România, de UE. Chiar şi în perioada în care am fost liderul grupului RENEW am ţinut legătura cu dânsul. N-am mai avut ocazia să discut cu dânsul de când s-a format Guvernul Ciucă”, spune el.