După ce şi-a adus firma de IT la o cifră de afaceri de aproape 900.000 de dolari, un tånăr de 25 de ani din Caracal crede că a acumulat suficientă experienţă pentru a deveni consultantul companiilor americane. Primul pas a fost deja făcut, prin încheierea unui joint-venture cu o firmă din New York.

Cånd a venit în Bucureşti, la Facultatea de Cibernetică, în anul 2001, Dragoş Mănac era convins că nu va trece foarte mult timp pånă cånd îşi va porni propria afacere. Dobåndise deja spiritul antreprenorial de la părinţii săi încă din copilărie, iar în timpul liceului s-a împlicat în mai multe proiecte din domeniul IT, în urma cărora a cåştigat experienţă.

„Tatăl meu are stupi şi dintotdeauna a våndut miere. De la vårsta de 10 ani am început să merg cu el să vånd şi să am grijă de borcane în pieţe, în tårguri sau în bålciuri“, spune Dragoş Mănac. „Părinţii mei au avut şi un magazin, au făcut comerţ de mică anvergură şi au făcut o mulţime de încercări antreprenoriale. Din nefericire, majoritatea au eşuat, dar eu am învăţat foarte mult din acele încercări. Am învăţat, în primul rånd, să vånd“, adaugă tånărul.

Deşi în liceu era printre cei care învăţau foarte bine, a reuşit să-şi facă timp şi pentru mici afaceri. De la 15 ani a început să repare calculatoare, să cumpere şi să våndă piese IT. Mărturiseşte că pasiunea pentru calculatoare a avut-o dintotdeauna, dar şi-a dezvoltat-o în momentul în care a început să nu îi mai placă matematica la fel de mult ca înainte. „Calculatoarele au început să mi se pară mai interesante pentru că îţi ofereau posibilitatea să creezi ceva practic. Aveai un sistem funcţional, făceai ceva, în timp ce matematica era teorie. În plus, calculatoarele erau încă ceva de senzaţie pe vremea aceea“, explică tånărul antreprenor.
Profesorul de informatică, primul partener de afaceri Într-un proiect mai mare s-a implicat la sfårşitul clasei a X-a, cånd un profesor din Caracal l-a rugat să-l ajute să pornească un internet-cafe. A început cu achiziţia pieselor, asamblarea calculatoarelor, apoi a construit reţeaua şi a avut grijă de servere. Ulterior, timp de cåteva luni, s-a ocupat de clienţi şi de încasări. „Experienţa a fost cam nefericită la final, pentru că am lucrat o vară întreagă şi am cåştigat circa 500.000 de lei vechi. Dar este bine să ai experienţele nefericite cånd eşti tånăr, pentru că te costă foarte puţin. Oricum, a fost un prilej foarte bun de a învăţa, în special despre reţelele de calculatoare“, mărturiseşte Dragoş Mănac.

Experienţa de atunci l-a determinat să se implice, un an mai tårziu, alături de şase prieteni, într-un alt proiect, demarat de către profesorul lor de informatică. „Noi nu eram acţionari în afacere, dar o consideram firma noastră. Am adus calculatoarele de acasă, am închiriat un spaţiu şi am început să vindem calculatoare. Am făcut şi o reţea de internet locală în cåteva cartiere. A fost o experienţă foarte utilă, care a durat aproximativ un an“, spune Mănac. Dar a venit vremea examenului de bacalaureat şi a fost nevoit să-şi amåne aspiraţiile antreprenoriale. La recomandarea părinţilor, a ales să meargă la Facultatea de Cibernetică din Bucureşti, despre care mărturiseşte că nu îi este foarte utilă în acest moment în afaceri, deşi la multe materii a obţinut note bune. În timp ce era student, s-a implicat în activităţile Grupului Utilizatorilor de Linux din Romånia, prin intermediul căruia a cunoscut foarte multe persoane, inclusiv un business angel, care a decis să îl sprijine să demareze o afacere în domeniul IT.

Cu o investiţie minimă adusă de partenerul său, în anul 2002, la începutul anului doi de facultate a înfiinţat firma System & Network Solutions, prin intermediul căreia cei doi au încercat să ofere servicii de administrare de servere. Dar, timp de un an, afacerea a bătut pasul pe loc. „Aveam nişte idei foarte diferite de realitate. Noi ne doream ca clienţii să cumpere ceea ce ne plăcea nouă să facem. Dar piaţa era foarte mică, nu ştiam să găsim clienţii pentru acest tip de serviciu şi nici nu ştiam să vindem bine“, spune Dragos Mănac.

La un moment dat, însă, antreprenorul a observat că programarea aduce mult mai mulţi bani şi atunci a decis ca, pe långă serviciile de administrare de servere, să creeze şi software. Ca urmare, din vara anului 2003, afacerea a început să crească foarte repede. În 2006, cifra de afaceri a ajuns deja la şase miliarde de lei vechi, anul trecut vånzările s-au dublat, iar pentru anul acesta se aşteaptă la o cifră de afaceri de 20 de miliarde de lei vechi (aproape 900.000 de dolari) şi la o rată de profitabilitate de aproximativ 25%. Compania, care are acum o echipă de zece angajaţi şi tot atåţia colaboratori pe partea de programare, vinde servicii de administrare de servere, servicii de consultanţă pentru infrastructură IT şi creează software pentru bănci, companii de telecomunicaţii, dar şi pentru ambasadele Marii Britanii şi Italiei sau pentru Poliţia Romånă. De anul trecut, firma a intrat şi pe piaţa de comerţ electronic, prin lansarea magazinul virtual www.ghelir.ro.

Antreprenorul mărturiseşte că nu a avut o strategie extraordinară pentru dezvoltarea afacerii. Succesul a venit treptat, ca urmare a dorinţei sale permanente de perfecţionare şi de a schimba lucrurile care nu merg suficient de bine. „În general, managerii fac schimbări în companii numai atunci cånd nu mai au încotro. Eu prefer să le fac înainte. La fiecare şase luni îmi place să fac nişte schimbări importante“, spune Dragoş Mănac.

Vremea schimbării

Şi a venit timpul pentru ceva nou chiar în vara aceasta. Împreună cu o firmă parteneră din New York, vrea să înceapă să ofere consultanţă companiilor americane care vin în Romånia să våndă software sau să creeze soft în ţara noastră. Cu puţin noroc, speră ca, în viitor, să poată să ofere consultanţă şi firmelor romåneşti care doresc să intre pe piaţa din SUA. „Din nefericire, banii sunt în Statele Unite, iar munca în Romånia. Din cauza aceasta, firmele americane încearcă să vină aici, iar cele romåneşti să våndă peste Ocean“, explică antreprenorul.

În plus, speră ca activitatea de consultanţă să îl lege mai mult de mediul de afaceri american şi să îi ofere posibilitatea să petreacă peste Ocean mai multe luni pe an. „M-am gåndit de multe ori să plec din Romånia pentru că uneori, cånd vezi cåte se întåmplă aici, te apucă“, spune Dragoş Mănac. A rămas pentru că aici există multe oportunităţi de afaceri. Lucru dovedit şi de faptul că a ajuns să cåştige într-un an cåt un american de vårsta lui, care are un serviciu bun, în trei ani.

«Peste cåteva săptămåni, voi lansa un site de finanţe personale care să le explice oamenilor cum să-şi gestioneze banii şi în ce să investească.»
Dragoş Mănac, fondator System & Network Solutions

1 mil. de dolari este oferta pe care a primit-o Dragoş Mănac de la o companie romånească pentru a-şi vinde afacerea. A refuzat, pentru că scopul era preluarea echipei