NATO, îngrijorată de ultima mișcare a Rusiei. Un submarin nuclear a fost mobilizat în Oceanul Arctic

Submarinul nuclear din Rusia a fost lansat la apă în luna iulie, iar în momentul de față ar fi scufundat în apele arctice după posibila sa contribuție în sabotarea gazoductelor Nord Stream, conform mai multor surse neoficiale.

Publicația repubblica.it notează că „K-329 Belgorod” ar fi fost mobilizat pentru testarea unor torpile Poseidon în Oceanul Arctic.

Torpila Poseidon are o rază de acțiune de până la 10.000 de kilometri

NATO este îngrijorată că misiunea sa este de a testa torpila Poseidon, proiectil care are o rază de acțiune de până la 10.000 de kilometri ca mai apoi să explodeze în apropierea coastei pentru a provoca un tsunami radioactiv.

În anul 2018, Rusia a prezentat torpila ca modalitate de a garanta supremația militară a țării, cu toate că specialiștii nucleari au afirmat că același rezultat poate fi obținut cu o rachetă intercontinentală.

Submarinul are o lungime de 184 metri, 15 metri lățime și se poate deplasa cu circa 60 km/h sub apă.

„Este un tip de armă complet nou, care va forţa marinele occidentale să îşi schimbe planificarea şi să dezvolte noi contramăsuri”, a explicat specialistul H.I. Sutton.

Secretarul general al NATO a declarat că armata ucraineană face progrese

În altă ordine de idei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat anterior că armata ucraineană face progrese după ultima victorie împotriva Rusiei.

„Am văzut că ucrainenii au putut să recucerească un alt oraş, Liman, iar aceasta demonstrează că ucrainenii înregistrează progrese şi pot respinge forţele ruse, datorită curajului, datorită abilităţilor lor, dar şi, desigur, datorită armelor avansate pe care SUA şi alţi aliaţi le furnizează” Kievului, a subliniat Jens Stoltenberg într-un interviu pentru emisiunea „Meet the Press” a televiziunii americane NBC.

„Cel mai bun mod de a contracara anexarea proclamată de Rusia a unor părți din Ucraina este să continuăm să sprijinim guvernul de la Kiev”, a spus Stoltenberg, potrivit Reuters.

Întrebat despre cererea Ucrainei de aderare accelerată la alianța occidentală de apărare, Stoltenberg a spus că „orice decizie privind aderarea trebuie luată prin consens, toți cei 30 de aliați trebuie să fie de acord să ia o astfel de decizie”. NATO sprijină ancheta privind aparentul sabotaj al conductelor rusești Nord Stream, care merg din Rusia spre Europa pe sub Marea Baltică, a declarat șeful NATO.