Noi tensiuni la graniţa dintre Franţa şi Germania! Duminică, 28 februarie, Guvernul de la Berlin a clasat departamentul francez Moselle, unul dintre cele mai afectate de epidemie, drept o regiune cu risc mare de COVID-19.

Restricţiile mai severe ar urma să intre în vigoare de marţi. Intrarea în Germania va fi interzisă, cu câteva excepţii, cum ar fi şoferii de camioane şi unii lucrători esenţiali.

Autorităţile germane au clasificat ca zone de risc 15 alte ţări şi regiuni, printre care Cehia şi Tirolul austriac.Măsurile au produs luna aceasta cozi lungi pe şoselele către frontiera germană.

Franţa acuză: Controalele stricte vor echivala cu o închidere a frontierei

Secretarul francez însărcinat cu Afaceri Europene, Clément Beaune, a reacţionat imediat. Oficialul de la Paris cere Germaniei să nu impună controale “stricte”, care să fie echivalentul unei “cvasi-închideri a frontierei”, scrie agenţia AFP.

“Autorităţile germane tocmai au clasat Moselle drept zonă de circulaţie a variantelor (de SARS-CoV-2 – n.red.), ceea ce implică în mod normal măsuri extrem de stricte, de cvasi-închidere a frontierei. (…) Noi nu vrem acest lucru”, a declarat, duminică, Clément Beaune pentru postul France Inter.

Mii de muncitori transfrontalieri vor fi afectaţi

Germania impune astfel un test PCR zilnic celor 16.000 de muncitori transfronatlieri.

”Discutăm în acest moment cu autorităţile germane (…) cu privire la cei 16.000 de locuitori din Moselle, care nu se deplasează din motive turistice sau secundare, cu pentru a munci”, subliniază secretarul de stat.

Clément Beaune: Nu vrem teste zilnice la frontieră

“Ceea ce se aplică în mod normal sunt teste PCR zilnic şi motive extrem de stricte pentru trecerea frontierei. Vrem să relaxăm acest lucru. Nu vrem acest lucru (…). Încercăm să atenuăm acest lucru cât mai mult posibil”, subliniază el.

“Discutăm mult cu vecinii noştri germani (…). Cred că aceste discuţii sunt pozitive şi nu mă îndoiesc că (germanii – n.red.) vor ţine cont de situaţia de la frontieră”, a declarat la BFMTV, în acelaşi timp, ministrul francez al Muncii, Élisabeth Borne.