Cutremur de peste 7 grade pe scara Richter în Taiwan

Un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc în Taiwan, relatează agenția japoneză de meteorologie.

Aceasta mai spune că seismul a avu loc la o adâncime mică. Asta înseamnă că seismul poate provoca pagube considerabile.

În același timp, Institutul american de geologie USGS spune că acest cutremur a avut o magnitudine de moment la 7,4 grade pe scara Richter. Potrivit americanilor, adâncimea cutremurului a fost de 34,8 km.

US Geological Survey a mai precizat că epicentrul s-a situat la 18 kilometri de Hualien, un oraș din Taipei.

Autoritățile meteorologice centrale din Taiwan au raportat că intensitatea seismului a fost de 7,2 și a avut loc miercuri dimineața în Taipei, metropola Taiwanului.

Seismul puternic a cauzat întreruperi de curent în diverse zone ale capitalei, conform declarațiilor unui martor citat de Reuters.

Imaginile difuzate la televizor au evidențiat clădiri din municipiul Hualien, localizat în partea de est a Taiwanului, în timp ce acestea au fost puternic afectate de mișcările seismice. Seismul a avut loc în jurul orei locale 8:00 (3:00, ora României).

 A urmat o replică puternică

Cutremurul inițial a fost urmat, la doar 13 minute distanță, de un altul, cu o magnitudine de 6,5, survenit la o adâncime de doar 11,8 kilometri, conform datelor furnizate de USGS.

Japonia a emis o notificare de evacuare pentru regiunile costiere din vecinătatea prefecturii sudice Okinawa.

Canalul public de televiziune NHK a sfătuit publicul să evite apropierea de litoral și să se îndrepte către terenuri mai înalte, în timp ce pe ecran erau afișate avertizări în limbile engleză și japoneză.

Seisme sunt obișnuite în zonă, fiind una dintre cele mai active regiuni seismice din lume.

NHK a raportat că un prim tsunami, cu o înălțime inițială de 30 de centimetri, a lovit țărmul insulei Yonaguni, situată la doar 110 kilometri distanță de Taiwan, dar a avertizat că s-ar putea produce și valuri mai înalte.

A fost alertă de tsunami în Filipine

O altă mișcare seismică s-a înregistrat la o adâncime de 10 kilometri, având o magnitudine de 5,7, la aproximativ 37 de minute de la seismul inițial.

Aceasta a fost urmată, la doar 8 minute distanță, de încă o replică, de această dată cu magnitudinea de 5,5.

Miercuri, agenția de seismologie din Filipine a emis o avertizare de tsunami pentru zonele de coastă din regiunea Pacificului. Aceasta a mai spus că se anticipează sosirea unor tsunami-uri.

Seismul s-a resimțit în China

Încă două mișcări seismice, cu magnitudini de 5,7 și 5,2, au avut loc la o adâncime redusă în regiunea unde s-a produs seismul inițial.

Seismul a fost resimțit și simțit de locuitorii din Shanghai.

Publicația de stat chineză a menționat că a fost resimțit și în Fuzhou, Xiamen, Quanzhou și Ningde, în provincia Fujian.

cutremur
SURSA FOTO: Dreamstime

Cutremurul a fot revizuit la 7,7 grade pe scara Richter

Agenția japoneză de Meteorologie a îndemnat publicul să fie atent la replici puternice timp de aproximativ o săptămână.

Aceeași instituție a revizuit, ulterior, în creștere magnitudinea seismului din Taiwan la 7,7, de la 7,5.

Aproape 10.000 de locuințe din Taiwan au fost afectate de întreruperi de curent electric. Eforturile de restabilire a energiei sunt în curs de desfășurare.

Toate zborurile către aeroportul din Naha, situat pe insula Okinawa din Japonia, au fost redirecționate din cauza avertismentului de tsunami.