Mai precis, a început exodul bancherilor către sistemul bugetar pentru că salariile sunt mai mari şi avantajele mai multe.

Atitudinea angajaţilor s-a schimbat faţă de băncile unde lucrează. În acest moment, instituțiile bancare nu mai au bătăi de cap când vine vorba de disponibilizări. Explicația a fost dată de Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB). El a susținut că salariul mediu net la nivel de ramură în sistemul bugetar este de 5.000 de lei, în timp ce salariul mediu net la nivel de sistem bancar este de 4.000 de lei.

De altfel, grupul bancar francez Societe Generale, a prezentat un plan care presupunea eliminarea a 1.600 de locuri de muncă la nivel mondial, în principal la divizia sa corporate şi investment banking, în încercarea de a creşte profitabilitatea după performanţele slabe de anul trecut, informează Reuters.

Întrebaţi dacă decizia va atinge şi BRD, subsidiara din România a grupului bancar francez, reprezentanţii băncii au precizat, comform economica.net, că cele 1.600 de disponibilizări vor avea loc în Paris, Londra şi New York, divizii bancare unde respectivul model de business este prezent cu prisosinţă. „BRD lucrează doar la nivelul României, nu are preocupări pentru comercial&investment banking la nivel global. Deci pe noi nu are cum să ne afecteze acest plan de restructurare al grupului. Noi suntem o bancă de retail concentrată pe piaţa românească”, a declarat Traian Traicu, purtătorul de cuvânt al BRD Groupe Societe Generale.

Despre acest aspect, Constantin Paraschiv, a susținut că nu are date clare în acest sens. El a arătat la ora actuală, în sistemul bancar se caută oameni pentru a fi angajați! „La nivel general, băncile comerciale nu mai sunt atractive ca şi loc de muncă şi tot mai mulţi angajaţi ai acestora au migrat către sistemul de stat, unde salariile şi bonusurile sunt mult mai atractive”, a declarat Constantin Paraschiv subliind că majoritatea băncilor fac angajări, nu en-gross, ci pe anumite posturi, dar fac angajări.