Un nou cutremur a avut loc în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un nou cutremur a avut loc în România, joi, 22 aprilie, la ora locală 16:46. Cutremurul a avut magnitudinea de 2,7 pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 26 de kilometri, în Tulcea.

INCDFP precizează că seismul s-a produs la 61 km E de Brăila, 63 km SE de Galați, 111 km N de Constanța, 196 km S de Tiraspol, 203 km S de Chișinău, 210 km SE de Bacău, 210 km SV de Odessa, 217 km E de Ploiești, 225 km E de București și 228 km N de Varna.

România trebuie să fie pregătită pentru un cutremur mare

Seismologul Mircea Radulian a precizat că nu este exclus ca un cutremur mare să se producă și la noi în țară. El a mai spus că, momentan, activitatea seismologică nu dă semne că vom avea parte de un cutremur puternic, dar că trebuie să fim pregătiți.

„Eu sper să fie nu prea devreme, întrucât activitatea (seismică – n.r.) deocamdată nu dă semne că ar fi aproape producerea unui cutremur mare, însă trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un astfel de eveniment”, a declarat, Mircea Radulian, de la Institutul Național pentru Fizica Pământului.

El a mai spus că activitatea seismică în România nu a fost la fel de puternică precum în alți ani.

„Anul acesta a fost un an destul de moderat, putem spune chiar slab ca activitate seismică în România. Nu a fost o activitate deosebită. A fost un cutremur de magnitudine peste 5 în ianuarie, dar în rest a fost o activitate destul de scăzută pentru zona Vrancea, ceea ce a fost foarte bine, în sensul că nu am avut probleme”, a afirmat seismologul.”, mai spune acesta.

Zona Vrancea este o zonă activă

„Însă, pe de altă parte, se știe că zona Vrancea este o zonă activă și, la un anumit interval de timp, e foarte posibil să vină și la noi cutremure mari, din păcate. Putem să ne așteptăm, dar e foarte greu de spus exact când se va produce acest cutremur și sperăm să nu fie prea devreme.

Însă nu putem neglija acest lucru și cel mai bun lucru ar fi să fim pregătiți ca și cum s-ar putea produce oricând. Asta ar fi ideal, din punct de vedere al măsurilor pe care putem să le luăm, pentru a evita dezastre de genul cutremurelor”, a subliniat Mircea Radulian.

Sursă foto: Dreamstime