Marți, România a înregistrat un nou record al pandemiei de coronavirus. Din informarea trimisă de către Grupul de Comunicare Strategică aflăm că 73 de oameni au pierdut lupta cu coronavirus iar 603 sunt internați la Terapie Intensivă. Doar azi s-au înregistrat 2.121 de noi infectări la nivel național.

În acest context, șeful secției de Boli Infecționase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, Virgil Musta, a venit cu un avertisment terifiant. Potrivit lui, dacă nu se impun măsurile necesare pentru oprirea efectelor pandemiei de coronavirus, vom pierde lupta cu acesta din cauză că sistemul medical este aproape de limita eficienței.

„O consecință firească a cazurilor care cresc permanent în ultimele săptămâni și această creștere duce și la creșterea cazurilor din terapie intensivă și consecutiv a deceselor.

Din păcate, datorită numărului foarte mare de pacienți infectați, boala ajunge și la cei cu comorbidități importante. Comorbidități care evoluează sever și necesită intervenție în secțiile de terapie intensivă.

Este motivul pentru care aceste secții sunt pline, pentru care un pacient internat în ATI nu poate fi externat la o săptămână, două, ci aici data medie e de peste 3-4 săptămâni, ocupând locurile și iată că suntem undeva la capătul locurilor disponibile. Cum am spus, paharul s-a umplut.

Nu știm ce facem în continuare, se încearcă să se găsească soluții, dar este un moment dificil pentru sistemul nostru de sănătate și pentru populație pentru că, vedeți, consecințele sunt foarte tragice, un număr foarte mare de decese”, a spus el la Digi24.

Spitalele sunt pline iar sistemul de sănătate este aproape la limită

Virgil Musta a mai explicat la Digi 24 că spitalele sunt deja pline în anumite zone ale țării și că sistemul de sănătate este aproape de momentul în care nu vor mai fi locuri pentru noile cazuri. Mai mult decât atât, Musta a mai spus că medicii vor ajunge în scenariul în care vor trebui să decidă pe cine tratează.

„Primim solicitări de internare a pacienților, nu mai avem loc pe ATI, încercăm să direcționam acești pacienți pe secțiile de terapie intensivă ale spitalelor suport, unde mai sunt 1-2 locuri, nu mai multe, iar pacienții care nu necesită terapie intensivă îi preluăm tot așa.

Dacă necesită oxigen, avem o dificultate majoră, pentru că nu mai avem locuri pe secție acolo, putem prelua numai forme mai ușoare și direcționăm totul unde mai găsim câte un loc.

Zilnic încercăm să externăm pacienții care pot cât de cât să fie externați și să meargă în izolare la domiciliu ca imediat să ocupăm acel pat cu un pacient mai grav”, a spus el.

„Încă nu am fost puși în situație, dar suntem foarte aproape. Eu știu, această situație o cunoasc doar înainte de revoluție când pacienții cu hemodializă cronică, datorită faptului că nu existau suficiente aparate, nu puteau beneficia toți și se făcea un triaj în funcție de vârstă, de riscuri, era ceva îngrozitor, niciodată nu am vrut să fiu în situația medicilor care făceau acest triaj și suntem foarte aporape de a fi în această situație”, a spus Musta.

Există riscul ca pandemia să devină incontrolabilă

Virgil Musta a subliniat că nerespectarea măsurilor de prevenție riscă să aducă România într-un punct în care nu va mai putea să controleze pandemia.

„Aici este o mare dezamăgire a mea. eu consider că lupta noastră e împărțită în lupta în spital și lupta în a comunica comunității ceea ce e important.

Prevenția e singura soluție viabilă și am constatat că nu a avut foarte mare succes această muncă de comunicare. Nu cred că deschiderea, sau aceste evenimente sunt cauza.

Noi trebuie să ne continuăm viața, nu trebuie să ne blocăm în pandemie, orice activitate se poate desfășura dacă se respectă regulile – distanțarea, purtarea măștii și igiena mâinilor.

Sigur va mai crește numărul de cazuri, dacă azi se iau măsuri foarte eficiente, rezultatul va fi peste 2 săptămâni. Eu cred că intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei, ceea ce e foarte greu de manageriat”, a spus el.

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan.