Emilian Imbri, managerul spitalului de boli infecțioase ”Victor Babeș” din Capitală este de părere că spitalele sunt pregătite pentru o creștere a numărului de cazuri de coronavirus dar au o limită de care ne putem apropia curând.

Acesta a tras un semnal de alarmă cu privire la medicamentele folosite în tratarea coronavirusului. Concret, pe măsură ce cazurile de COVID-19 cresc la nivel mondial, medicamentele pentru tratament au devenit din ce în ce mai greu de achizițonat.

Nu mai au un medicament important

Doctorul Emilian Imbri a venit cu o veste proastă în legătură cu aceste medicamente. Acesta a declarat că un medicament folosit de către spitalul ”Victor Babeș” în tratarea pacienților cu coronavirus nu se mai găsesște pe piață, deoarece firma care îl produce și-a diminuat producția.

„Noi deja de două-trei zile ne confruntăm cu probleme în a găsi variante de a elibera totuși locurile pentru cei care vin în ziua respectivă. Noi nu mai avem, ca acum două-trei luni, locuri de rezervă.

Mai avem și Pipera, s-au mai deschis niște spitale modulare, care pot să te ajute, până la un punct. Sau stai acasă sau stai acolo cam același lucru este, doar că în spitalul modular ai asistență medicală. Ca număr de locuri, în spital, deja suntem aproape de un maxim”, a declarat Emilian Imbri, întrebat dacă mai sunt locuri pentru bolnavii COVID în spitalul „Victor Babeș”.

„Se mai pot face însă extinderi. Vorbeam despre flexibilitate în decizia managementului spitalicesc. Nu înseamnă neapărat să mai pui paturi în curtea spitalului sau să faci corturi.

Înseamnă ca la un moment dat să poți să revii spre unele spitale care au reînceput activitatea pentru bolnavii cronici, pentru bolnavii obișnuiți, dacă nu dovedești nici cu aceste unități mobile, cu aceste structuri pavilionare și care pot să-ți asigure pe timp de ploaie confortul în a te caza și o siguranță clară în ceea ce privește o supraveghere”, a arătat managerul.

„Ne gândim însă la un moment dat la faptul că vom avea probleme cu medicația”, a adăugat Emilian Imbri. El s-a referit la posibilitatea de a accesa medicamentele folosite în mod curent.

„Vreau să vă spun că nu le folosim noi, că ni s-a părut nouă că ar fi bune, le folosim pentru că le folosesc toate țările în care se desfășoară această pandemie. Folosindu-le toate țările, cine are acces la aceste medicamente și are și forța financiară să le cumpere le va cumpăra și încet-încet, vor dispărea de pe piața noastră”, a atras atenția managerul de la „Victor Babeș”.

Despre vaccinul anticoronavirus

„Sentimentul meu este că încet, încet, cercul se cam strânge în jurul nostru vizavi de îmbolnăvire, parcă-parcă simțim că toți vom trece.

Apropo de vaccinuri, sigur că sunt foarte multe firme, sunt foarte multe societăți mari, trusturi, care au și forță financiară să facă cercetarea, să iasă pe piață. Ne limităm la ceea ce declară, declarația unora cum că în vara anului viitor avem pe piață vaccinul, da, eu o cred.

Pe care piață, însă? Urmează întrebarea asta. Pentru că uitați-vă și dvs, forța financiară a acestor firme este susținută de forța financiară a statelor în care ele să-și desfășoare activitatea și care state să spună, logic, firesc: domnule, mie îmi dai primele 50 de milioane de doze”, a comentat Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Capitală.