Curs valutar 19 martie. Noi valori anunțate de BNR. Cât costă un euro

Potrivit datelor publicate vineri de BNR, la finalul acestei săptămâni euro a scăzut cu 0.04%, ajungând la valoarea de 4.8858 lei.

Dolarul american pe de altă parte a crescut vineru cu 0.33%, ajungând la valoarea de 4.1067 lei.

Lira sterlină s-a depreciat în schimb în raport cu moneda națională și a ajuns la valoarea de 5,7191 lei.

Curs valutar 19 martie. Noi valori anunțate de BNR. Cât costă un euro

Francul elvețian a crescut vineri ajungând la valoarea de 4,4229 lei.

Prețul gramului de aur este de 229,4042 lei.

Evoluția Indicelui ROBOR

Potrivit datelor publicate de BNR, Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas vineri la 1,70%. Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, care s-a menţinut la 1,74%.

Trebuie menționat faptul că, în cadrul ședinței de pe 15 martie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

Totodată, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Curs valutar 19 martie. Noi valori anunțate de BNR. Cât costă un euro

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

În ceea ce privește valoarea IRCC, aferentă perioadei ianuarie-martie 2021, aceasta este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în trimestrul patru al anului 2020. IRCC se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.