S-a scurs o lună plină de evenimente în piaţă: o capcană pentru amatori (bulltrap) în prima zi de tranzacţionare, urmată de o scădere până sub minimele din octombrie, SIF-urile au intrat în picaj, bursa românească a atins noi minime şi a avut loc o corelaţie inversă între bursele de afară şi cea din România. Ciudăţeniile continuă astăzi, 29 ianuarie, când Amonil scade cu 14,88%, după ce, cu o zi înainte, a crescut cu 9%, pe volume foarte ridicate în ambele zile.

Ce să înţeleagă un investitor nou la bursă? Dar unul care a primit botezul în 2008? Bursa nu e grea; trendul pentru investitori* a fost şi rămâne clar. Din păcate, alţii fac tot efortul să ne arate că bursa este dificilă şi că trebuie să „ascultăm“ de ei. Iniţiem o serie de analize care să răspundă, chiar şi neplăcut pentru urechile unora, la întrebarea „când vom avea un minim semnificativ în piaţă?“ Acum două săptămâni, am prezentat indicatorul Coppock, azi, relaţia piaţa bursieră‑commodities. Procesul de naştere a unei pieţe bull (căci pe aceasta o aşteptăm) este, în primul rând, unul psihologic.

În acest timp, revenirea economică are loc, dar nu este sesizată de mase, ci de smart money care acumulează. Masele vor intra când ştirile pozitive vor fi pe toate paginile de ziare şi TV. Un bottom în economie nu coincide cu unul la bursă, deşi cele două se comportă la fel într-un top. Există un decalaj, care din păcate nu a fost luat în considerare nici de investitori, nici de factorii de decizie din economie. Economia va da semne de îmbunătăţire, în timp ce piaţa bursieră îşi va construi un bottom.

La suprafaţă, lucrurile vor sta ca şi cum nimic nu se întâmplă. În interior, însă, se va naşte o piaţă bull. Pentru ca economia să înceapă să se mişte, consumul materiilor prime trebuie să crească. Crescând cererea pentru ele, preţul nu va face decăt să urmeze acelaşi drum. Deci o primă indicaţie de revenire a unei economii ar fi o revenire a preţului materiilor prime (commodities) de la nivelurile paralizante. Graficul alăturat prezintă situaţia actuală. Mai avem…

* Investitorii sunt în piaţă pentru cel puţin şase-opt luni. Traderii, între un minut şi trei luni. Trendurile pentru investitori şi traderi sunt diferite.

144-25181-2.jpg