Plata taxei de abonament este reglementata prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 517/1994, modificata ulterior prin HGR nr. 876/1998, respectiv prin HGR nr.1107/2001. Din punct de vedere legal, taxa de abonament se plateste pe familie, indiferent de numarul si felul televizoarelor (alb/negru sau color) detinute de abonat la domiciliu (art. 2.1.) Pentru receptoarele tv utilizate in case de vacanta sau/si intr-o resedinta secundara se plateste abonament separat. Taxa de abonament TV reprezinta echivalentul dreptului de a instala si utiliza la domiciliu un post de receptie TV si nu plata pentru programele difuzate abonatilor de catre televiziunea publica. Sunt obligate la plata taxei de abonament atat persoanele care utilizeaza receptorul tv doar pentru receptia programelor primite prin cablu de la societatile unde sunt abonate (deci este corect sa se plateasca atat abonamentul la cablu, cat si taxa de abonament tv), cat si cele care folosesc receptorul tv doar pentru a urmari programele straine receptionate prin antene proprii de satelit sau doar programe inregistrate pe videorecordere.

Farkas Zoltan: Este corecta informatia referitoare la punctajul oferit ca bonus celor care au absolvit o facultate in limba romana. Ratiunea porneste de la faptul ca Australia doreste sa atraga emigranti din diferite zone culturale, pentru a putea realiza o masa critica adecvata unei economii interesate de promovarea intensiva a relatiilor comerciale externe. In plus, datorita faptului ca numarul romanilor care s-au stabilit pana acum in Australia este reprezentativ, guvernul a recunoscut oficial existenta minoritatii romanilor pe continent si, ca atare, limba romana este apreciata in cadrul punctajului de clasificare pentru emigrare.

Georgeta Negrila, localitatea Ruginoasa, judetul Iasi: „As dori sa-mi dati informatii cu privire la firmele de tutun din sudul tarii care ofera locuitorilor de la sate rasad de tutun, ingrasaminte gratuite si care dintre aceste firme achizitioneaza tutunul obtinut. Doresc sa ma ocup de aceasta afacere, pentru ca am auzit ca este foarte profitabila.”
Toate detaliile privind firmele care achizitioneaza tutun si despre cultura de tutun le puteti obtine de la presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Tutun din Romania, domnul Marius Stroescu, la numarul de telefon: 045/650.336.

Iulia Bokor: Puteti afla detalii despre Junior Achievement Romania la tel: 659.55.00,
fax: 223.23.58, E-mail: jaro@kappa.ro. Adresa sediului central este: Bdul N. Titulescu nr. 1,
Bl A7, sector 1, 78151, Bucuresti, Romania.

Precizare

In urma publicarii articolului „O intretinere cu 30% mai mica”, aparut in numarul 7 din 14 februarie 2002, dl Wegendt Gerhard, directorul general al firmei Fluid Group Hagen, face urmatoarele precizari:
„In Europa de Vest, contoarele de apa cu inel de sigilare nu se mai fabrica, fiind considerate invechite si putin fiabile in comparatie cu contoarele incapsulate, deoarece inelul de sigilare in majoritatea cazurilor de manipulare in procesul de montare se rupe, ducand la schimbarea lui, cost care este mai mare decat costul unei capsule folosite in cazul contoarelor incapsulate; posibilitatea de fraudare din momentul instalarii este mult mai mare in cazul contoarelor cu inel de sigilare decat in cazul contoarelor incapsulate, fapt care duce la concluzia ca un contor incapsulat este mult mai bun decat un contor cu inel.
Referitor la afirmatia ca „un contor incapsulat nu poate fi reparat”, mentionam ca reparatia contoarelor de apa cade in sarcina producatorilor, respectiv importatorilor, care asigura atat verificarea metrologica initiala obligatorie, cea periodica, precum si service-ul. In cazul contoarelor incapsulate noi detinem un laborator specializat in care pot fi reparate contoarele comercializate si montate de noi”.
Redactia Capital multumeste domnului Wegendt Gerhard pentru aceste precizari. Referitor la cazul in care inelul de sigilare al contorului se rupe in procesul montarii credem ca este obligatia firmei montatoare sa suporte costul schimbarii sale.

Erata
In numarul trecut (9/28 februarie) al revistei noastre, in articolul MBA american la Budapesta, publicat in paginile Cariere, datele statistice referitoare la rata de succes a studentilor inscrisi in programul respectiv sunt furnizate de International Management Center Budapesta si preluate prin intermediul comunicatului transmis de Fundatia pentru o Societate Deschisa.