Cu toții suntem predispuși la arsuri solare, dar persoanele cu pielea foarte albă și cu pistrui prezintă un risc crescut de arsuri solare.

Dacă multă lume știe că iaurtul aplicat pe pielea arsă este un remediu eficient împotriva arsurilor solare, puțini știu că există anumite alimente care pot ameliora simptomele, pot ajuta pielea să se vindece mai repede și chiar pot reduce riscul de cancer, scrie Verywellhealth.

Oricine a simțit pe pielea sa ce înseamnă o arsură solară cu siguranță nu mai vrea să mai treacă printr-o astfel de experiență.
Dacă ajungem totuși să ne ardem pielea, putem face și altceva în afară de a aplica soluții precum iaurt, aloe vera sau creme cu hidrocortizon? Se pare că anumite alimente ajută mai mult decât am crede în procesul de vindecare.

Iată cele mai importante alimente care oferă beneficii unice dacă vrem să ne vindecăm mai repede de arsurile solare:

Morcovii

Morcovii se numără printre cele mai benefice alimente care ar trebui cosumate în caz de arsuri solare datorită beta-carotenului pe care îl conțin.

Beta-carotenul este un carotenoid care se găsește în mod natural în multe alimente de culoare portocalie și galbenă. Pe lângă morcovi, și cartofii dulci și pepenele galben conțin acest carotenoid important. Spanacul este, de asemenea, o sursă bună de beta-caroten.
Carotenoizii se acumulează în stratul exterior al pielii pentru a forma o barieră de protecție împotriva influențelor mediului, inclusiv a radiațiilor ultraviolete (UV). Acest lucru ajută la protejarea împotriva îmbătrânirii pielii, prin promovarea elasticității și hidratării pielii.

Cercetările arată că obținerea unor cantități adecvate de beta-caroten poate contribui la protejarea pielii de problemele cauzate de ultraviolete.

Chefirul, iaurtul, laptele bătut

Produsele lactate fermentate, cum ar fi chefirul, se fac prin adăugarea bacteriilor bune și/sau drojdie în lapte. Rezultatul este o băutură care conține culturi vii cu o serie de beneficii pentru sănătate.

S-a demonstrat că laptele fermentat cu bacterii lactice amplifică repararea ADN-ului și îmbunătățește imunitatea pielii după arsurile solare. Dacă laptele fermentat conține și hidrolizați de colagen, atunci poate contribui și mai mult la vindecare pielii.

Sucul de portocale cu vitamina D

Sucul natural de portocale poate furniza 15% din valoarea zilnică recomandată de vitamina D. De asemenea, oferă și un plus de hidratare, antioxidanți și polifenoli. Cercetările au arătat că polifenolii pot reduce efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete A (UVA) și ale ultravioletelor B (UVB) asupra pielii. În același timp, vitamina D ameliorează rapid inflamația provocată de arsurile solare.

Studiile au mai arătat că adăugarea mai multor citrice în dietă este legată de un risc mai mic de a dezvolta carcinom bazocelular (un tip de cancer de piele).

Pasta de tomate

Pasta de tomate conține licopen, un carotenoid care poate oferi protecție pielii. Conform unui studiu din 2019, persoanele care au mâncat zilnic 55 de grame de pastă de roșii cu 10 grame de ulei de măsline, pe parcursul a 12 săptămâni, au avut un grad mai mic de înroșire a pielii provocată de expunerea la UV, decât persoanele care nu au inclus pasta de tomate în dietă.

Rodiile

Rodiile sunt o sursă bogată de polifenoli, care pot avea beneficii antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene. Aceste fructe delicioase pot ajuta la vindecarea arsurii solare.