Managerii societatilor comerciale estimeaza scaderea activitatii din industria prelucratoare, in perioada februarie – aprilie 2009, comparativ cu ultimele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

(Si pentru perioada ianuarie – martie 2009, managerii estimau, in urma cu o luna, scaderi in acest sector).

In cadrul anchetei de conjunctura din luna februarie 2009, conform opiniei a 31% dintre managerii din industria prelucratoare se preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -22% pentru perioada februarie – aprilie 2009).

(In urma cu o luna, 29% dintre managerii chestionati estimau un sold conjunctural de -17% pentru perioada ianuarie – martie 2009).

Aceasta se bazeaza, in principal, pe aprecierea de reducere a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna cat si pentru piata externa (cea mai mare inregistrata in ultimul an).

Tot un trend descendent este estimat de catre manageri si pentru numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -33% pe total industrie prelucratoare (in perioada februarie – aprilie 2009).

(Managerii estimau in luna ianuarie un sold conjunctural de -21% pentru perioada ianuarie – martie 2009)

In schimb, pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o tendinta de crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

(La acest capitol, estimarile de luna trecuta pentru perioada ianuarie – martie 2009 indicau un sold conjunctural de +27%).