Decembrie aduce românilor diverse sărbători importante, bucurie, colinde, zăpadă și, desigur, mâncare tradițională din carne de porc. Slănina este un preparat autohton, mereu prezent în frigiderele oamenilor. Gustul și sațietatea sa îi face pe români să o mănânce cu plăcere în orice anotimp.

Deși sunt multe persoane care n-ar putea refuza slănina, puțini oameni știu cum se servește corect pentru ca aroma sa sau silueta noastră să nu aibă de suferit. Un sfat util vine chiar din partea unui medic imunolog.

O ucraineancă îi învață pe români cum se mănâncă corect slănina

Liudmila Goncearova, medic imunolog, genetician și nutriționist de origine ucraineană, apreciază enorm slănina. De aceea, aceasta oferă un sfat util oamenilor în apropierea sărbătorilor de iarnă, când acest produs alimentar gras apare des în farfurii.

Conform Liudmilei Goncearova, slănina trebuie consumată doar crudă pentru a nu afecta organismul uman. Nutriționista ucraineană a explicat că slănina crudă are proprietăți benefice pe care le pierde când este afumată sau prăjită, deoarece grăsimile își schimbă structura biochimică.

„Slănina crudă trebuie tăiată felii subțiri și mâncată cu ierburi, castraveți verzi sau frunze de salată, se condimentează cu orice ulei vegetal nerafinat care vi se potrivește și este folosit în acest fel”, a spus aceasta.

Ai grijă câtă slănină mănânci

De asemenea, Luidmila Goncearova a explicat că o masă nu trebuie să conțină mai mult de 50 g de slănină, conform noi.md. Medicul imunolog îi sfătuiește pe cei care mănâncă des acest produs alimentar să nu combine și alte alimente. Slănina nu trebuie consumată cu alte rețete patru ore înainte și după.

„50 de grame de slănină la o mâncare este cantitatea maximă”, a spus aceasta.

Slănina întărește sistemul imunitar

Conform Liudmilei Goncearova, slănina crudă întăreşte sistemul imunitar deoarece are în compoziția sa chimică acid arahidonic. Această substanță chimică favorizează scăderea colesterolului și îmbunătăţeşte funcţiile de protecţie ale organismului uman.

De asemenea, acidul arahidonic este necesar pentru producerea compuşilor chimici responsabili pentru răspunsurile imune şi reacţiile inflamatorii.