Medicul nutriționist Mihaela Bilic a oferit mai multe sfaturi cu privire la dieta copiilor. În primul rând, specialista a subliniat că „persoanele care încep să facă recomandări pentru alimentația copiilor (…) se folosesc de fragilitatea și sensibilitatea părinților și a mamelor”.

Mihaela Bilic a oferit sfaturi cu privire la dieta copiilor

Potrivit specialistei, oamenii se nasc, în principiu, sănătoși și integri. Totodată, ne construim prin ce mâncăm. În acest context, spune ea, interacțiunile cu mâncarea ne fac mai puternici, nu ne fragilizează.

Mai mult, un copil care este ferit de toate lucrurile potențial dăunătoare din alimentația lui, mai târziu va fi mult mai sensibil.

Mihaela Bilic a subliniat apoi că un comportament „foarte protector” îi fragilizează pe copii.

În opinia ei, extinderea sfaturilor alimentare pentru adulți la copii este „o mare greșeală”.

Motivul este că recomandările pentru copii sunt „diferite decât pentru adulți”.

În niciun caz, subliniază ea, copiii nu trebuie puși la cură de slăbire.

„Ce este interesant la persoanele care încep să facă recomandări pentru alimentația copiilor este că ei se folosesc de fragilitatea și sensibilitatea părinților și a mamelor care întotdeauna caută, din punct de vedere alimentar, o rețetă ideală pentru copiii lor, și lucrul ăsta trebuie temperat. Adică avem impresia că viitorul, sănătatea, norocul lui în viață, depind de cele le punem în farfurie și plecăm de la acel lucru care, din punct de vedere psihologic, e periculos: dorința de mai bine.

De exemplu, spui: «Am observat că acum sunt multe persoane care au intoleranță la gluten. Nu ar fi mai bine pentru copilul meu să previn chestiunea asta și să nu-i dau gluten deloc ca el să nu fie intolerant?». Atunci faci foarte mult rău pentru că părinții trebuie să înțeleagă că noi ne naștem, în principiu, sănătoși și integri, din punct de vedere construcție, însă ne construim prin ce mâncăm și toate interacțiunile cu mâncarea ne fac mai puternici, nu ne fragilizează.

Un copil care este ferit de toate lucrurile potențial dăunătoare din alimentația lui, mai târziu va fi mult mai sensibil. Îi fragilizăm, având un astfel de comportament foarte protector. Din punct de vedere alimentar, încercând să extindem și la copii sfaturile alimentare pentru adulți este o mare greșeală. Trebuie să înțelegem că pentru copii recomandările sunt diferite decât pentru adulți. În niciun caz, copiii nu trebuie puși la cură de slăbire, sub nicio formă”, a declarat Mihaela Bilic la Pro TV.

Mihaela Bilic
SURSA FOTO: Facebook, Mihaela Bilic

Grăsimea este esențială pentru creștere, rezistența oaselor și dezvoltarea sistemului

De asemenea, medicul nutriționist a explicat că grăsimea este esențială pentru creștere, rezistența oaselor și dezvoltarea sistemului. Ulterior, explică specialista, grăsimea este necesară la pubertate pentru hormoni. Din acest motive, o alimentație dietetică la un copil este „un lucru greșit”.

Acest tip de alimentație face rău în cazul copiilor, care „nu au voie să mănânce dietetic”.

„Nu trebuie copilul să fie supus unui tip de comportament și de alimentație care să-l facă să se simtă exclus. În acea familie, vor, nu vor, toți trebuie să facă curățenie în alimentație și să intre la o așa-zisă cură de slăbire care să fie numită în familia respectivă «mod de alimentație, că așa mâncăm noi în familie» și nu «cură de slăbire pentru că ăsta mic e mare». Deci nu se face cură de slăbire la copii și nici nu mergem cu el la nutriționist ca să-l pună la cură de slăbire. Copilul, la nutriționist, intră 10 minute cu toată familia. Doctorul îl vede, își dă seama cam care este situația, apoi copilul iese din cabinet și rămâne familia care trebuie supusă unui program de reeducare alimentară.

Familia îi schimbă stilul de viață și familia mănâncă exact ca și el. O alimentație dietetică la un copil nu face decât rău. Copiii nu au voie să mănânce dietetic, ci dimpotrivă, ei trebuie să mănânce mai gras decât normal. Adică mai mult de 30-35% din alimentația unui copil trebuie să fie reprezentată de grăsime. Grăsimea e esențială pentru creșterea lui, rezistența oaselor, dezvoltarea sistemului nervos care este doar pe bază de grăsime. Ulterior, la pubertate, are nevoie de grăsime pentru hormoni. Deci o alimentație dietetică la un copil este un lucru greșit”, a conchis Mihaela Bilic.