Peste jumătate dintre angajaţii germani se bucură de o remuneraţie suplimentară, la sfârşit de an. Sumele diferă, însă, de la o branşă la alta, reiese dintr-un studiu publicat de Institutul pentru Economie şi Ştiinţe Sociale (WSI).
În plus, bărbaţii sunt privilegiaţi şi la acest capitol: 56% dintre ei primesc un al 13-lea salariu, procentul în rândul femeilor fiind de 53%.

Diferenţe mai mari au fost înregistrate între vestul Germaniei şi noile landuri federale: 59% dintre angajaţii din vest primesc bani în plus, la sfârşit de an, pe când în est, procentul e de numai 39 la sută.

Mai mulţi bani pentru cadouri

Totuşi, conform statisticilor, pentru aproximativ 7 milioane de angajaţi, primele de Crăciun vor fi mai mari decât în 2011. O veste bună, nu în ultimul rând pentru comercianţi, în pragul sărbătorilor de iarnă. „Clienţii noştri primesc al 13-lea salariu, exact în perioada cea mai importantă, înainte de Crăciun, bani pe care îl cheltuie pe cadouri”, spune purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Comercianţilor Germani (HDE). „Dacă pe fundalul crizei euro, vânzările de Crăciun cresc uşor, sau rămân la acelaşi nivel de anul trecut, atunci putem vorbi cu siguranţă despre un succes”, declară Rolf Bürkl, expert în cadrul Institutului pentru Cercetarea Pieţei (GfK), din Nürnberg.

Germanii vor cheltui în acest an mai mulţi bani pentru cadouri de Crăciun
Consumatorii vor cheltui în medie, în acest an, 285 euro pentru cadouri de Crăciun, cu 9% mai mult decât anul trecut, relevă studiul GfK.
De cele mai generoase prime de Crăciun au parte, în Germania, angajaţii din domeniul bancar, cei care lucrează în industria chimică, în cea tipografică şi producătorii de dulciuri. În aceste branşe, angajatorii plătesc la al 13-lea salariu 95%, până la 100% din remuneraţia lunară.

Urmează firmele de asigurări, care plătesc în medie 80% din salariu şi comercianţii cu amănuntul, a căror primă se ridică la 62,5%. În industria metalurgică, al 13-lea salariu reprezintă 55% din plata lunară. Bugetarii primesc la sfârşit de an între 60% şi 90% din salariu.

Procent din câştigurile firmei

Încă din anii 1950, unii angajatori germani au început să ofere prime de Crăciun. Conceptul s-a răspândit însă, în anii 1970, când salariul suplimentar ajungea la aproximativ 30 la sută din venitul lunar.

Unii salariaţi germani sunt premiaţi pentru vânzările firmei
În prezent, primele de Crăciun pot ajunge la 100% din salariu, sau chiar peste. Pentru că din ce în ce mai mulţi manageri germani îşi motivează angajaţii, oferindu-le posibilitatea de a profita din vânzări. WSI relevă că 17% din salariaţi, cu precădere cei din industria auto, primesc în ultima lună a anului un anumit procent din câştigurile firmei.

Sursa: Deutsche Welle