Ştii dinainte că ai intrat într-un restaurant de elită atunci când constaţi că chef-ul arată şi vorbeşte ca un bancher. Bun venit la Heritage, „restaurantul bancherilor“.

De câteva luni bune, pe strada Polonă, la numărul 19, în fosta reşedinţă a lui Gheorghe Tătărăscu (fost ambasador al României la Paris, prim-ministru în două mandate şi ministru al Afacerilor Externe între cele două războaie mondiale) funcţionează restaurantul Heritage, care se mândreşte – probabil pe bună dreptate – cu reputaţia de cel mai select local din Bucureşti.

Restaurantul a fost înfiinţat de 22 de acţionari, cu scopul expres de a deveni reperul numărul unu din România în materie de gastronomie franceză. La cei 40 de ani ai săi (pe care nu-i arată), chef-ul David Contant a lucrat în mai multe restaurante extrem de selecte din mai toată lumea – Franţa, Elveţia, Hong Kong şi chiar Dubai – înainte de a veni în România, acum un an, atras de perspectiva lansării unui restaurant capabil să câştige două stele în celebrul Ghid Michelin. Acesta, considerat drept cel mai riguros şi mai de încredere ghid pentru hoteluri şi restaurante din lume, este publicat de divizia de servicii turistice a grupului Michelin – cunoscut în toată lumea ca producător de anvelope. Cele două stele pe care le-ar putea obţine, la rigoare, restaurantul, „denotă o «cuisine» excelentă, care merită o vizită, cu specialităţi şi vinuri de primă calitate“.

64-6293-4849_restaurant.jpgContant a lucrat, de altfel, în Franţa, într-un faimos restaurant cu trei stele Michelin, adică la vârful „piramidei“ gastronomiei de înaltă clasă. Clasa nu înseamnă neapărat ostentaţie ţipătoare; proprietarii au păstrat o mare parte din elegantele decoraţii interioare, precum şi patina istorică a casei; atmosfera e discretă şi, ocazional, v-aţi putea chiar rătăci în micul labirint al salonaşelor. Iar bucătăria, ei bine… Vorbim de un restaurant care aduce ingredientele direct din Franţa, care are în echipa din bucătărie 17 oameni (plus chef-ul Contant), printre care un patiser şi un brutar proprii, şi unde, evident, până şi sosurile şi pâinea sunt făcute în casă. În ceea ce priveşte oferta de vinuri, e sigur că Heritage nu are rival pe piaţă, căci lista include nume celebre – Château Margaux, Château Yquem sau supermediatizatul Château Pétrus. Toate sunt înfiorător de scumpe, cum este, de altfel, şi ediţia limitată de coniac Hennessy, îmbuteliat într-o sticlă desenată de Chanel (600 de lei un păhărel de 40 ml!). Barmanul, un tânăr jovial, îmi explică entuziast că anul trecut s-au vândut în întreaga lume doar 147 de astfel de sticle, dintre care două în România; aş putea jura că, deodată, cafeaua – altfel excelentă – pare să aibă gust de bancnote… Totuşi, spune David Contant, „avem şi vinuri normale“; în schimb, cum nimeni nu importă deocamdată în România vinuri de genul Château Margaux, au fost obligaţi să înfiinţeze o companie special pentru a le putea aduce din Franţa.

Totuşi, în general preţurile nu sunt exorbitante – toate felurile de mâncare se încadrează între 32 şi 320 de lei, dacă excludem meniurile de genul „Menu Plats en Fete“, cu homari şi ceva care mă face să-mi muşc buzele ca să nu râd: pui de Bresse „comme au G7“! Meniul anunţă că acest fel de mâncare a fost creat de maestrul lui Contant, Georges Blanc, în onoarea dineului şefilor de stat ţinut la Lyon, pe 27 iunie 1996. Ceva îmi spune că un pui „actualizat“, „comme au G8“, ar trebui probabil marinat în vodcă, graţie prezenţei la masă a unui anumit şef de stat cu apucături mai plebee…

Menu français

MENIURI FIXE

64-6292-4849_restaurantmancare.jpgExistă patru astfel de meniuri în oferta Heritage: Menus d’Affaires (cu două feluri principale, 75 de lei, şi trei feluri, 100 de lei, pe lângă antreuri şi vin), Menu Terre et Mer (supă de peşte Bouillabaisse, risotto cu ciuperci de pădure, şampanie Veuve Clicquot şi parmezan maturat, file de viţel cu sos Beaujolaise cu măduvă şi desert la alegere, 165 de lei), Menu Repas d’Epicure (antreuri, două feluri de mâncare şi două deserturi, la sugestia lui Contant, 260 de lei) şi, respectiv, Menu Plats en Fete (antreuri, homar cu caviar d’Aquitaine, foie gras marinat în şampanie Veuve Clicquot, deja amintitul pui de Bresse „comme au G7“, brânzeturi şi desert, 420 de lei).

FELURI PRINCIPALE

Lista e enormă – cu „première assiette“, „deuxième assiette“, pui şi carne roşie. Serios vorbind, singura alegere depinde de cât vreţi să cheltuiţi: puteţi încerca homarul breton (160 de lei), filet de lup de mare cu tomate confiate (85 de lei), miel la rotisor cu sos de trufe negre (84 de lei), porumbel întreg la rotisor asezonat cu diverse condimente (96 de lei) etc., etc. Puteţi continua cu brânzeturi, fie proaspete, fie maturate (57 de lei) şi să încheiaţi masa cu un desert: biscuit de ciocolată, crème double glacée şi cafea (45 de lei) sau felii caramelizate de măr şi parfait cu miere caramelizată (45 de lei). Deserturile sunt preparate în 25 de minute şi e bine să ţineţi cont de asta.