Pasul 1: Parcarea într-un loc plan

Asigură-te că mașina ta este parcată într-un loc plan și că motorul este oprit de cel puțin câteva minute pentru a lăsa uleiul auto să se așeze în rezervor.

Pasul 2: Deschiderea capotei și localizarea tijei de măsurare

Deschide capota mașinii și găsește tija de măsurare a nivelului uleiului. Aceasta este de obicei o tijă lungă de metal sau plastic, cu o mână de prindere la capăt.

Pasul 3: Scoaterea tijei și ștergerea ei

Scoate tija de măsurare a nivelului uleiului și șterge-o cu o cârpă curată pentru a îndepărta orice urme de ulei.

Pasul 4: Introducerea și extragerea tijei

Introduce tija înapoi în orificiul de măsurare a nivelului uleiului și apoi extrage-o din nou. Uita-te la nivelul uleiului care s-a adunat pe tijă.

Pasul 5: Verificarea nivelului de ulei

Pe tija de măsurare, vei observa două mărci sau indicatori – unul pentru nivelul minim și unul pentru nivelul maxim. Nivelul uleiului ar trebui să se afle între aceste două mărci. Dacă nivelul este prea aproape de marca minim, este necesar să adaugi ulei.

Pasul 6: Verificarea calității uleiului

Uleiul de motor ar trebui să aibă o culoare deschisă și o consistență clară. Dacă uleiul arată tulbure sau are o culoare închisă, acesta poate fi un semn că este timpul pentru schimbarea uleiului.

Pasul 7: Adăugarea de ulei (dacă este necesar)

Dacă nivelul uleiului este prea scăzut, deschide capacul rezervorului de ulei și adaugă treptat uleiul corespunzător, până când nivelul ajunge între cele două mărci de pe tija de măsurare.

Concluzie

Verificarea regulată a nivelului și calității uleiului de motor este o parte importantă a întreținerii autoturismului tău. Prin urmarea acestui ghid simplu, poți asigura că motorul tău primește lubrifierea corespunzătoare și funcționează într-o stare optimă. Nu uita să respecți intervalele de schimb de ulei recomandate de producător pentru a menține motorul sănătos și în cea mai bună formă posibilă.