Curăță temeinic interiorul mașinii

Sarea presărată iarna pe drum, murdăria și praful pot provoca coroziune care va afecta plăcuțele de frână, suspensia, roțile, sistemul de evacuare și alte piese ale vehiculelor.

Deși este recomandat să-ți speli mașina în mod regulat, mulți șoferi n-o fac deloc pe toată durata iernii, ceea ce creează condițiile ideale pentru apariția coroziunii.

Pentru a-ți face vehiculul să strălucească din nou, curăță-l într-o spălătorie auto fără atingere sau folosește un burete din microfibră ca să îndepărtezi praful și murdăria.

Curățarea șasiului este esențială deoarece, în cazul său, coroziunea produce daune invizibile. Este dificil să cureți singur șasiul, așa că poate fi necesar să cauți o spălătorie auto specializată în acest fel de servicii sau să ridici mașina pe capre de suport.

Curățare mașină
Curățare mașină/SURSA FOTO: Dreamstime

Luptă împotriva ruginii

Dacă mașina ta a ruginit pe alocuri, ar trebui să abordezi această problemă imediat pentru că rugina tinde să se răspândească și poate produce pagube din ce în ce mi mari dacă nu este înlăturată.

Prin urmare, cel mai bine este să lași mașina pe mâinile unui profesionist, specializat în repararea caroseriei.

Poți repara și singur daunele provocate de coroziune, dar este un proces de durată care necesită instrumente specifice și precizia unui profesionist experimentat. În primul rând, vopseaua care a fost afectată este dezlipită și înlăturată.

Pe urmă, suprafața este curățată cu solvent mineral și se aplică un convertor de rugină. Odată făcut acest lucru, se chituiește și se aplică ulterior grundul.

Când se usucă, zona este șlefuită cu șmirghel umed, suprafața este curățată, iar părțile care au fost deteriorate sunt revopsite.

Ca să scazi șansele de apariție a ruginii este indicat să-ți speli mașina cel puțin o dată la două săptămâni și s-o ții într-un garaj încălzit. În plus, poți aplica un substrat care formează o barieră protectoare, rezistentă împotriva coroziunii.

Curăță interiorul mașinii

Pentru că iarna intri în mașină cu haina udă și cizmele pline pe talpă de zăpadă, treptat se acumulează umezeală în interiorul vehiculului tău. Cu timpul, acest lucru va duce la apariția mucegaiului și a igrasiei.

Scaunele de mașină pot fi și ele afectate deoarece țesătura lor va începe să se deterioreze. Ca să nu mai vorbim de mirosurile neplăcute din interiorul mașinii de care scapi foarte greu dacă nu le elimini imediat.

Aspiră interiorul mașinii pentru a îndepărta orice urmă de murdărie. Ai grijă deosebită de scaune și de bancheta din spate. Nu uita să aspiri spațiile dintre șezutul scaunului și spătar.

Panourile, volanul și tabloul de bord pot fi curățate utilizând un detergent special pentru interiorul mașinii. Folosește o perie mică pentru a îndepărta praful de pe butoane și din deschizături.

Dacă mașina ta are scaune din piele, poți folosi și un balsam care ajută pielea să nu se crape.

Curățare mașină
Curățare mașină/SURSA FOTO: Dreamstime

Schimbă lamele ștergătoarelor

Deși este normal ca lamele ștergătoarelor să se uzeze în timp, temperaturile extreme accelerează acest proces. Lamele de cauciuc pot începe să crape și să se desprindă, provocând dungi pe parbriz și vizibilitate redusă.

Experții recomandă înlocuirea lamelor ștergătoarelor la fiecare 6-12 luni. Majoritatea mașinilor nu necesită instrumente speciale pentru a schimba lamele și tot procesul nu va dura mai mult de câteva minute.

Curățare mașină
Curățare mașină/SURSA FOTO: Dreamstime

Inspectează-ți cauciucurile

Fie că folosești anvelope pentru toate anotimpurile sau ai seturi diferite pentru iarnă și vară, este important să evaluezi starea anvelopelor mașinii tale. Verifică benzile de rulare și pereții laterali și caută orice urmă de deteriorare sau uzură.

Conform statisticilor, anvelopele ar trebui schimbate la fiecare 3-5 ani.

Totuși acest termen depinde mult și:

  • de condițiile drumului
  • de stilul tău de condus
  • de cât de bine îți întreții mașina

Mai mult, anvelopele îmbătrânesc, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să folosești anvelope mai vechi de 10 ani, chiar dacă încă mai au suficient de multă bandă de rulare.