Dacă începi să crezi că un cazino îți oferă posibilitatea de a câștiga bani în plus, trebuie să știi că șansele tale s-au evaporat în momentul în care ai dat banii pe jetoane. În cazinouri poți urmări show-uri spectaculoase și poți mânca bine, dar când e vorba de făcut bani trebuie să știi că statistica nu este deloc de partea ta.
Cazinoul, o afacere extrem de profitabilă
A spune că un cazino are profituri uriașe este o informație banală. Numai în SUA, cazinourile au venituri anuale de aproape 60 miliarde de dolari.
Iar motivul este lesne de înțeles: matematica nu ține cu jucătorul. Deloc. Fiecare joc pe care-l poți juca într-un cazino ține cu acesta, statistic vorbind. Cel mai mic avantaj al cazinoului este la blackjack. Acolo, dacă ești un jucător excelent, ai un dezavantaj statistic de doar 0,5%. Când e vorba de păcănele însă, avantajul cazinoului este de 35%. Șansele de câștig la sloturi sunt cele mai scăzute, de la 1 la 5.000 la 1 la 34 de milioane pentru a câștiga marele premium.
Avantajul casei nu înseamnă că nu poți câștiga. Există oameni care câștigă uneori sume substanțiale, dar cu cât joci mai mult cu atât ai șanse mai mari să pierzi tot ce ai. Și uneori chiar mai mult de atât. Gândiți-vă numai la sumele uriașe pe care le câștigă cazinourile în fiecare an: majoritatea sunt banii clienților. Adevărat, există și venituri adiacente, dar acestea reprezintă o parte semnificativ mai mică.
Oricine (nu) este un câștigător
Rezultatele jocurilor dintr-un cazino sunt total imprevizibile, deși matematica este împotriva jucătorului. Nici măcar nu poți să mizezi pe faptul că vei pierde sau vei câștiga, orice este posibil, cu mențiunea că cele mai mari șanse sunt să pierzi. Chiar dacă, să zicem, ai o serie de pierderi consecutive, șansele de a câștiga nu au cum să crească. Practic, indiferent dacă pierzi sau câștigi, indiferent cât de mult, probabilitatea de câștig sau de pierdere nu se modifică, ci rămân exact la fel ca la început.
Există jucători, circa 5%, care chiar încep să creadă în sansele lor de câștig. Din păcate, aceștia devin tot mai dependenți de acest joc, pe măsură ce petrec tot mai mult timp în cazino încercând să recupereze sumele mari pierdute. Cu cât petreci mai mult timp la masa de joc, indiferent dacă pierzi sau nu, cu atât șansele de a pierde cresc. Practic, nu există niciun motiv rațional să crezi că poți câștiga într-un cazino. Dacă, totuși, câștigați ceva, este bine să vă retrageți repede. Într-un astfel de joc, timpul nu ține niciodată cu jucătorul. Mărturie stau miliardele de dolari care intră anual în conturile patronilor de cazinouri, singurii care câștigă cu adevărat.

Te-ar putea interesa și: