Sforăitul este o tulburare care poate avea consecințe medicale serioase. Din fericire, există câteva metode naturale, care pot elimina sforăitul vostru (sau al partenerului) și vă pot ajuta să aveți un somn mai liniștit, potritivit Womansworld.

1. Parfumarea umerilor

O metodă despre care se spune că poate ajuta la combaterea sforăitului este masarea umerilor și a pieptului cu o loțiune de corp cu aromă de vanilie,  înainte de culcare.

Potrivit unui articol publicat în ”Nutrition Today”, studiile clinice sugerează că expunerea olfactivă la aroma de vanilie calmează simțurile și diminuează apneea în somn, atât la sugari cât și la adulți.

Un alt studiu, publicat în ”Psychophysiology”, privind calitățile mirosurilor și influența lor asupra reflexelor oamenilor, a constatat că atunci când nervul olfactiv din nasul participanților la studiu a simțit aromă de vanilie, a semnalat creierului să relaxeze sistemul respirator hiperactiv; acest tip de relaxare poate calma sforăitul și poate contribui la un somn mai bun.

2. Schimbarea șosetelor

S-ar putea ca șosetele de compresie să nu fie cel mai tentant articol pe care vrem să-l purtăm. Cu toate acestea,  un studiu publicat în revista ”Respiratory Physiology & Neurobiology” a constatat că persoanele care sforăiau, și care au ales să poarte șosete de compresie în timpul zilei, și-au redus sforăitul pe timpul nopții.

Această cercetare a fost susținută de un alt studiu controlat randomizat, care a investigat efectul ciorapilor de compresie asupra severității apneei în somn. Apneea în somn este o tulburare care face ca respirația unei persoane să se oprească sau să devină superficială și adesea duce la sforăit.

Există o explicație pentru beneficiile purtării acestor șosete: când ne culcăm, orice lichid din picioare și în glezne se scurge, din partea inferioară a corpului, spre gât. Acolo, umflă țesuturile gâtului și declanșează sforăitul.  Șosetele de compresie pot preveni acumularea și, prin urmare, pot reduce sforăitul.

3. Folosirea unui dilatator nazal anti-sforăit

Ați observat că partenerul vostru sforăie și mai rău atunci când e răcit? Răceala sau alergiile îngustează căile nazale, iar astfel sforăitul devine mai puternic.

Un studiu publicat în ziarul italian ”Acta Biomedica” a constatat că un dilatator nazal intern a ajutat la reducerea timpului în care participanții au sforăit și le-a îmbunătățit calitatea somnului. Este chiar de preferat produselor precum benzile nazale.

Dilatatoarele nazale funcționează cel mai bine dacă sforăitul unei persoane este cauzat de obstrucțiile la nivelul nasului din pricina alergiilor sau a unei infecții a sinusurilor. Dacă suferiți de apnee obstructivă de somn, un dilatator nazal nu va avea aceleași reazultate.