După creşterea iniţială, preţul aurului s-a stabilizat, în această săptămână, într-un interval ce variază între +/-30 dolari. Luni, CME a crescut cu 22% marja cu care se putea deschide şi păstra o poziţie pe aur în COMEX futures, ca răspuns la volatilitate, se arată în comunicatul remis joi AGERPRES.

"Asta a însemnat că fondurile hedge care deţin o parte din poziţiile long actuale au fost nevoite să depoziteze o marjă adiţională de 250 milioane de dolari. Acest lucru a declanşat un anumit sell-off, dar aurul a reuşit să-şi găsească pragul de suport la 1.305 dolari pe uncie", a declarat Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.

Potrivit analistului Saxo Bank, aurul a continuat să suscite interesul şi din partea investitorilor în produse exchange-traded, cu o sumă a poziţiilor în creştere începând de joia trecută. Cererea de contracte futures pe aur a crescut şi ea, în pofida marjei extinse, cu un interes în creştere cu 8,5%, adică cel mai ridicat nivel din 2011.

După votul asupra Brexit şi discursul moderat al Rezervei Federale de săptămâna trecută, piaţa a renunţat la orice speranţă de a vedea dobânda crescută în SUA în 2016. De fapt, o scădere este privită acum mai favorabil decât o creştere, asta cel puţin până în februarie 2017.

Cu pieţele de acţiuni în revenire, aurul s-a chinuit să crească, dar tot ce a reuşit până acum a fost să primească o corecţie minoră, cu toţi factorii de mai sus oferindu-i suport. Acest lucru a oferit argintului o şansă bună de a reduce diferenţa, iar zilele acestea a ajuns deja la nivelul de vinerea trecută.

Raportul cu aurul a scăzut din nou, provocând nivelul de suport la 72.

"După ce am văzut raportul coborând sub 80, argintul nu mai e atât de ieftin cum a fost, dar cu media istorică undeva la 60, argintul va continua să performeze bine. Asta dacă va persista şi curentul bull pe pieţe", estimează Ole Hansen.

Cea mai mare ameninţare asupra aurului şi argintului acum este propriul succes. Cochetând cu 1,305 dolari pe uncie, aurul încă testează niveluri de 1.292 dolari pe uncie sau chiar 1.250 dolari pe uncie. Investitorii aşteaptă pregătiţi o nouă corecţie, adică o nouă oportunitate de a cumpăra.

"Ne menţinem părerea că aurul a sărit 50-70 dolari în preţ, ceea ce ar însemna că ne putem aştepta ca preţul să încerce să ajungă chiar la 1.400 dolari pe uncie, nivelul cel mai ridicat din 2014 încoace", a mai spus Ole Hansen.

Grupul Saxo Bank este specializat în investiţii şi tranzacţionare online multi-asset. Platformele tehnologice de tranzacţionare ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare. Saxo oferă servicii bancare tradiţionale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite pieţe.

Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1.500 de angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în 25 de birouri din toată lumea. AGERPRES