Consorţiul de 34 de studiouri de filme şi televiziune a pierdut procesul iniţial în urmă cu un an împotriva companiei iiNeth din Perth, al doilea cel mai mare furnizor de servicii de internet din Australia.

Federaţia australiană împotriva furturilor de drepturi de autor (AFACT) a pierdut al doilea apel într-un caz despre care a spus că a fost deschis pentru a-i proteja pe deţinătorii de drepturi de autor şi pentru a asigura supravieţuirea comunităţii creatoare.

Michael Malone, directorul executiv al iiNet, a spus în afara instanţei că a fost răzbunat. ‘Argumentul nostru iniţial a fost menţinut, acela că nu considerăm că am permis sau am făcut ceva pentru a-i încuraja pe clienţi să încalce drepturile de autor’, a spus el. ‘Am câştigat în primă instanţă, am câştigat acum, în apel, la Curtea Federală, însă toată această acţiune în justiţie nu a oprit nici măcar un client din Australia din a descărca’, a adăugat Malone.

AFACT a susţinut că utilizatorii iiNet au încălcat drepturile de autor şi că ar trebui luate ‘măsuri rezonabile’ pentru a-i opri pe clienţi să facă în mod ilegal schimb de filme şi muzică prin reţele ‘peer-to-peer’. AFACT a susţinut că iiNet a refuzat să aplice acordurile de utilizare care cer clienţilor să accepte să nu descarce fişiere în mod ilegal.

Studiourile hollywoodiene implicate, printre care se numără Universal Pictures, Warner Bros, Sony şi Disney, ar urma să-şi prezinte cazul la Înalta Curte.
Gând rău pentru cei care descarcă ilegal
Un nou model de afaceri în industria muzicală nu este suficient pentru combaterea nivelului înalt al pirateriei, ceea ce înseamnă că, pe viitor, cooperarea cu providerii de internet va trebui consolidată, astfel încât aceștia să își "asiste" clienții în momentul în care aceștia uploadează pe internet fișiere audio sau video. Providerii vor trebui să se asigure că utilizatorii de internet au drepturi de autor pe respectivele fișiere, iar în cazul în care nu au să semnaleze acest lucru organelor abilitate.

Astfel, IP-urile utilizatorilor respectivi vor fi puse imediat la dispoziția celor care pot lua măsuri împotriva utilizatorilor care uploadează filme sau muzică pentru care nu dețin drepturi de autor.

Pentru anul 2011, se așteaptă ca mai multe țări din lume să adopte cadre legislative care să prevină apariția și dezvoltarea pirateriei, așa cum au făcut până acum Franța, Coreea de Sud, Marea Britanie, Irlanda, Taiwan sau Chile.
Victoria în instanță este una favorabilă celor care descarcă fișiere de pe DC++ sau torrente, mai ales în contextul în care unele guverne au anunțat că vor să lege colaborări cu providerii de internet pentru a-i prinde pe cei care încalcă legea dreptului de autor.