Statui colosale ale faraonilor împodobesc marea scară de la Marele Muzeu Egiptean din Cairo, în timp ce un Atrium de oțel se înalță deasupra clădirii, fiind proiectat să atragă curenți de aer mai reci pentru a atenua căldura deșertului.

Vastul complex, situat aproape de platoul piramidelor din Giza, este aproape de finalizare, la aproape 20 de ani de la începutul construcției.

Guvernul Egiptului a alocat peste 1 miliard de dolari

Proiectat de biroul Heneghan Peng Architects din Dublin, muzeul are o suprafață de 90.000 de metri pătrați, desfășurată pe 50 de hectare, și este construit la ordinul Ministerului Culturii din Egipt. Se estimează că pentru acest proiect gigantic, guvernul Egiptului a alocat peste 1 miliard de dolari.

Muzeul va găzdui peste 100.000 de artefacte din Egiptul Antic, alături de un muzeu dedicat copiilor, un centru pentru conferințe, spații de conservare, grădini și un auditoriu, informează Dezen.

Cunoscut și sub numele de Muzeul Giza, clădirea este încadrată de Piramidele din Giza.

Planurile construirii au început în 1992, sub Hosni Mubarak

Planurile pentru Marele Muzeu Egiptean au fost dezvăluite pentru prima dată în 1992, când fostul președinte egiptean, Hosni Mubarak, a rezervat un loc la aproximativ doi kilometri de cele trei piramide din Giza pentru acest proiect.

Abia în 2012 a început construcția, la nouă ani după ce studioul din Dublin Heneghan Peng Architects a câștigat un concurs internațional pentru proiectarea clădirii.

În 2015 a fost finalizat învelișul de beton al Marelui Muzeu Egiptean și, la acea vreme, deschiderea era proiectată pentru 2018. Cu toate acestea, o serie de eșecuri politice și economice au făcut ca muzeul să nu poată fi deschis.

Deschiderea ar urma să aibă loc la sfârșitul primăverii.

Fotografiile au fost publicate de IFC, o sucursală din sectorul privat al Băncii Mondiale, după ce clădirea a primit IFC EDGE Advanced Green Building Certification.

Muzeul are o suprafață de o jumătate de milion de metri pătrați

Este primul muzeu din Africa care a primit o astfel de certificare, care premiază clădirile concepute pentru a asigura eficiența resurselor.

Potrivit IFC, Marele Muzeu Egiptean a primit certificarea pentru „proiectarea și construcția eficientă din punctul de vedere al resurselor și din punct de vedere climatic”.

„Proiectul a fost conceput pentru a îndeplini specificațiile privind clădirile ecologice, ceea ce a condus la economii de peste 60% din costurile de energie și o reducere a consumului de apă cu 34% în comparație cu o clădire convențională de aceeași dimensiune”, a spus IFC.

„Muzeul, care are o suprafață de o jumătate de milion de metri pătrați, a luat măsuri de durabilitate, inclusiv un acoperiș reflectorizant, umbrire exterioară pentru confort termic, iluminare eficientă din punctul de vedere al resurselor, pe lângă utilizarea contoarelor inteligente pentru energie”, adaugă IFC.

Spațiile expoziționale permanente se vor întinde pe 4.000 de metri pătrați, cam cât patru terenuri de fotbal.

Muzeul va găzdui peste 100.000 de antichități

În fotografii, se poate vedea structura în formă de pană și ornamentele din calcar ale Marelui Muzeu Egiptean.

Odată finalizată, vasta colecție de artefacte faraonice a muzeului va include antichități din mormântul regelui Tutankhamon, expuse integral pentru prima dată de când au fost descoperite, în 1922.

Atriumul de la intrare este dominat de o statuie veche de 3.200 de ani a faraonului egiptean Ramses al II-lea.

Conexiunile vizuale cu Piramidele din Giza vor avea prioritate, în timp ce un pasaj lung de doi kilometri și 500 de metri lățime va duce direct la complex.

Odată finalizat, muzeul va primi titlul de cel mai mare muzeu din lume, după celebrul Luvru din Paris, care se întinde pe 73.000 de metri pătrați.