Recent, oficialii grupului AMR Corporation, cel care deținea gigantul aerian American Airlines, au negat zvonurile privind o intrare în faliment spunând că “în mod sigur nu este una din țintele ssau preferințele lor”.

Pe de-o parte, falimentul American Airlines nu a fost o surpriză pentru cei care au urmărit compania și industria aeriană mondială.

Dar pe de altă parte, falimentul a fost o surpriză pentru milioane de americani care au fost expuși în repetate rânduri la una din cele mai comune halucinații din partea investitorilor și experților care prognozau creșteri solide spunând: “Bilanțul corporației este cel mai solid din istorie, iar companiile din grup sunt inundate în cash”.

Este adevărat că firmele din grup erau pline de lichidități, ceea ce nu era cazul în anii precedenți. Dar inundarea cu cash provenea din faptul că aceste companii s-au împrumutat foarte mult. Ceea ce nu înseamnă că grupul avea cel mai rezistent bilanț.

La sfârşitul lunii septembrie, grupul avea active în valoare de 24,7 miliarde de dolari şi datorii de 29,6 miliarde dolari și declara că deține lichidități de 4,1 miliarde dolari.

Astfel, conducerea AMR a argumentat ieri plasarea sub protecția falimentului ca fiind o metodă de reducere a costurilor operaționale și a datoriilor, pentru a restabili profitabilitatea grupului.

Măcel pe bursă

După anunțul oficial privind declararea falimentului de către conducere, acțiunile AMR au suferit un val de scăderi dramatice, fiind întrerupte de la tranzacționare de mai multe ori întrucât se depășea limita maximă de variație a indicelui Russell 1000 în care acestea erau incluse.

Practic, cu fiecare câțiva cenți cu care acțiunie AMR scădeau, indicele Russell 1000 ajungea să piardă 10% și tranzacțiile se întrerupeau pentru contracararea volatilității indicelui.

Pentru a avea o imagine, de la precedent cotație de 1,62 dolari/acțiune, titlurile AMR s-au tranzacționat ieri între un maxim de 0,68 dolari, ceea ce reprezenta o cădere cu 58%, și un minim de 0,20 dolari, echivalentul unei prăbușiri cu aproape 88%.
Totodată, acțiunile AMR au fost aproape cele mai tranzacționate de pe Wall Street după cele ale Bank of America, cumulând un volum de peste 202 milioane acțiuni, de circa 15 ori mai mult decât media din ultimele trei luni.

Acțiunile au încheiat sesiunea cu o scădere fără precedent, de 84%, la cotația de 0,26 dolari, nivel la care valoarea de piață a AMR a ajuns la numai 87 milioane dolari.

Și asta în condițiile în care în ultimele 12 luni cotația maximă a acțiunilor a fost de 8,89 dolari, respective compania avea o valoare de piață de circa 3 miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, în numai un an de zile, peste 97% din capitalizarea companiei s-a evaporat.