Comentând alegerea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, preşedintelele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat instituţiile de la vârful statului român, despre care a spus că nu se coordonează şi lasă impresia că nu ştiu ce vor.

Invitat la Digi24, liderul UDMR a declarat că: „Avem o problemă când vorbim de politica externă și de mandatul dat de ambasadori, fiidcă există președintele României și există prim-ministru și ministrul de Externe, adică Guvernul. Ambele instituții au un rol important în ceea ce privește coordonarea politicii noastre externe, dar în ultima perioadă am văzut că nu există o coordonare.”

Kelemen Hunor spune că situaţia alegerii lui Kovesi în fruntea Parchetului European este mai bizară când priveşti situaţia de la Bucureşti spre Bruxelles, pentru că românii nu sunt obişnuiţi cu abordarea de acolo.

„Din primăvară, nu s-a schimbat punctul nostru de vedere. Am spus că, dacă a obținut prima dată votul în acea comisie, apoi în comisiile de specialitate din Parlament, în Parlament și apoi în COREPER, ținând cont de democrație, votul majorității te obligă. E o chestiune mai bizară când ne uităm de la București spre Bruxelles, fiindcă noi aici am învățat că nu se negociază postul de procuror șef, nu se votează postul de procuror șef. Acolo politic se negociază, se votează, e o altă abordare. Votul majorității contează, deci e foarte bine.

Prezumția de nevinovăție funcționează. Până când nu există o decizie definitivă pentru fiecare om, trebuie să acceptăm că această prezumție de nevinovăție trebuie să funcționeze”, a adăugat Hunor.