Numărul sosirilor vizitatorilor străini înregistrate la puncte de frontieră a scăzut cu 14,3% în luna octombrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele INS. Trendul descrescător este valabil şi pentru numărul total al sosirilor în unităţile de cazare din ţară, cât şi pentru plecările în străinătate ale românilor.

Faţă de anul trecut, în luna octombrie au ajuns la unităţile de cazare din România mai puţini turişti, iar scăderea numărului de înnoptări arată faptul că vacanţele în ţară au fost mai scurte în acest an de criză. Datele Institutului Naţionla de Statistică arată că sosirile şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat o scădere cu 14,9%, respectiv 16,3%.

Din numărul total al sosirilor în structurile de cazare, o pondere de 75,4% a fost reprezentată de turişti români, iar restul de cei străini, o proporţie asemănătoare situaţiei din octombrie 2008.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna octombrie de 638.400, în scădere cu 14,3% faţă de aceeaşi lună din anul trecut.

Cei mai mulţi vizitatori străni au venit din Ungaria

Cei mai mulţi străini care au vizitat România în luna octombrie provin din ţări eurpene, cea mai mare pondere (94,9%). Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (41,6%), Bulgaria (18,4%), Germania (8,8%), Italia (7,3%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 894.600, în scădere cu 16,5%, comparativ cu luna octombrie din 2008, iar majoritatea au trecut graniţa cu mijloace de transport rutier. 

În primele zece luni ale acestui an, numărul sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică s-a ridicat la 5,3 milioane, în scădere cu 13,7% faţă de intervalul similar din 2008.

SURSA: INS