Preşedintele Traian Băsescu a decis convocarea de urgenţă a CSAT, a anunţat joi Administraţia Prezidenţială, menţionând că în cazul în care premierul Victor Ponta ‘nu poate răspunde convocării’, este invitat, fără drept de vot, vicepremierul Gabriel Oprea.

‘Administraţia Prezidenţială informează că joi, 1 august a.c., la ora 17,05, la Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a fost depusă o solicitare a Guvernului României pentru convocarea unei şedinţe a CSAT cu privire la Hotărârea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ‘C.F.R. Marfă’ – SA’, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei emis joi.

Potrivit sursei citate, Traian Băsescu a decis ‘convocarea de urgenţă a CSAT vineri, 2 august la ora 11,00’.

‘În cazul în care prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, nu poate răspunde convocării la şedinţa CSAT este invitat, fără drept de vot, conform legii, domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea’, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Pe 24 iulie, Executivul a aprobat hotărârea privind privatizarea CFR Marfă, premierul Victor Ponta anunţând că urmează ca actul normativ să fie transmis CSAT spre avizare.

‘Această hotărâre de guvern o vom transmite, în baza opiniei Ministerului Justiţiei, către CSAT pentru avizare. Dacă sunt lucruri de natură să afecteze grav procesul de privatizare, CSAT, la care particip – evident, este condus de către preşedinte -, este instituţia publică în care aceste elemente pe care noi nu le cunoaştem pot fi ridicate, dacă nu, înseamnă că mergem mai departe cu privatizarea. Declaraţiile la ore de prime time nu au nicio valoare, nici măcar politică, cu atât mai puţin juridică şi România îşi îndeplineşte nişte obligaţii pe care le-a asumat fostul Guvern şi fostul şi actualul preşedinte al României şi pe care Guvernul pe care îl conduc le-a pus în aplicare’, a spus Ponta la acea dată.

În aceeaşi zi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, susţinea prin intermediul unui comunicat de presă că ar fi o ilegalitate ca CSAT să se pronunţe cu privire la contractul de privatizare a companiei CFR Marfă, acuzându-l pe premierul Victor Ponta că încearcă să fugă de responsabilitate în acest caz. Preşedinţia mai evidenţia faptul că obligaţia legală privind contractul de privatizare a unui pachet de acţiuni al companiei CFR Marfă SA revine exclusiv Guvernului României şi Comitetului de Privatizare a CFR Marfă din cadrul Ministerului Transporturilor.

În comunicatul Administraţiei Prezidenţiale din 24 iulie se mai menţiona că preşedintele Traian Băsescu speră ca premierul Victor Ponta să nu genereze ‘un nou episod tip Oltchim’ cu ocazia privatizării CFR Marfă.

La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a replicat printr-un comunicat în care se preciza că Executivul va transmite Consiliului Suprem de Apărare a Ţării rezultatul negocierilor privind privatizarea companiei CFR Marfă şi solicita Administraţiei Prezidenţiale să trateze ‘cu responsabilitate’ subiectul.

Pe 25 iulie, premierul Victor Ponta a anunţat că este decis să readucă pe profit CFR Marfă, chiar dacă CSAT nu va aviza privatizarea, situaţie în care compania va fi condusă de un manager privat şi va fi restructurată.

‘Dacă nu are competenţe CSAT-ul, dar a avizat de trei ori până acum, înseamnă că de trei ori a acţionat ilegal. Dacă chiar nu are domnul preşedinte nicio atribuţie despre CFR, atunci aşa, pe româneşte, să tacă din gură. Dacă are şi dacă ştie ceva, e cel mai bun cadru, cadrul instituţional, să ne spună, să nu ne lase să facem vreo greşeală, Doamne fereşte’, a spus Victor Ponta.

Replica Preşedinţiei nu a întârziat să apară, astfel că purtătorul de cuvânt al preşedintelui a transmis un comunicat în care susţinea că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea procesului de licitaţie.

Precizarea lui Bogdan Oprea a fost urmată de cea a lui Andrei Zaharescu, acesta din urmă punctând faptul că CSAT a avizat de trei ori până în prezent privatizarea CFR Marfă.

Miercuri, 31 iulie, a fost desecretizată Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, aprobată în şedinţa din 5 februarie, referitoare la strategia de privatizare a CFR Marfă, fiind postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Documentul respectiv, intitulat ‘Hotărâre referitoare la proiectul de hotărâre a Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ SA şi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia’, cuprinde trei articole.

Articolul 1 prevede că CSAT avizează proiectul de hotărâre a Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ SA şi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, nr. DSN1/192, din 31.01.2013, iar articolul 2 stipulează că modalitatea concretă şi procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi a Guvernului României.

La articolul 3 hotărârea CSAT prevede: ‘Ministerul Transporturilor să includă în contractul de privatizare clauze potrivit cărora cumpărătorul se obligă, sub sancţiunea rezoluţiunii contractului şi plata unor daune interese, să menţină obiectul de activitate al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ SA, pe toată durata de existenţă a acesteia, a obligaţiilor de natură strategică ce îi revin potrivit legislaţiei în vigoare, protocoalelor şi acordurilor naţionale şi internaţionale (nevoile de apărare ale ţării; transportul trupelor şi materialelor militare, neîntrerupt pe timp de pace, în caz de calamităţi naturale, situaţii de criză şi de război sau alte situaţii deosebite; angajamentele asumate de România prin Tratatul Atlanticului de Nord; convenţiile încheiate cu SUA)’.

Guvernul a intrat în vacanţă începând de joi, membrii Cabinetului desemnând câte un secretar de stat care să coordoneze activitatea fiecărui minister, în timp ce în locul primului-ministru Victor Ponta a rămas vicepremierul Gabriel Oprea.

Ponta nu a exclus posibilitatea ca Oprea să-l înlocuiască şi la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în cazul în care aceasta va fi convocată în prima jumătate a lunii august, când el este în concediu.

‘De joi, am înlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a mă reprezenta în totalitate. Dacă e ceva care apare într-o oră, două ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline’, afirma premierul luni. AGERPRES