Preţul estimat pentru concesionarea reţelei de 1.017 kilometri de autostrăzi timp de 30-50 de ani este estimat la 2,5-3,0 miliarde de euro.

Ministerul croat al Transporturilor a anunţat că va finaliza documentaţia de licitaţie până la mijlocul lunii septembrie, când va stabili şi suma pe care firma care va dori să concesioneze autostrăzile va trebui să o plătească. Perioada exactă pentru care vor fi concesionate autostrăzile va depinde de suma plătită. Firma de stat care gestionează autostrăzile din Croaţia (HAC) nu va lua parte la procedura de licitaţie urmând ca după semnarea contractului să fie restructurată radical.

Concesionarea autostrăzilor din Croaţia a fost practic impusă de Comisia Europeană după ce Bruxelles-ul a interzis Guvernului de la Zagreb să garanteze noi credite pentru HAC.

De la începutul anilor 2000 şi până în prezent, HAC a investit 5,8 miliarde de euro în reţeaua de autostrăzi din Croaţia: între 2001 şi 2012 în Croaţia au fost construiţi 686 de kilometri de autostradă, cea mai importantă fiind autostrada dintre Zagreb şi Dubrovnik via Split, care este crucială pentru dezvoltarea viitoare a sectorului turistic. Însă costul lucrărilor de construcţie a înglodat HAC în datorii. Compania a împrumutat 3,3 miliarde de euro pentru construcţia de noi autostrăzi, sumă care creşte la patru miliarde de euro dacă se adaugă şi dobânzile, iar aceşti bani trebuie rambursaţi până în 2031.

Iniţial, după finalizarea autostrăzii dintre Zagreb-Split, în 2004, Guvernul croat intenţia să recupereze banii din taxe şi accize la combustibili. Însă noile împrumuturi asumate după 2004 au provocat dezordine în aceste planuri. În prezent, autostrăzile din Croaţia strâng 370 de milioane de euro pe an din taxe. Există îngrijorări că taxele pe autostrăzi vor creşte dacă o companie privată se va ocupa de concesionarea lor. În prezent taxa pentru un drum dus-întors între Zagreb şi Split costă 46 de euro, în timp ce ţara vecină Slovenia percepe 15 euro pentru utilizarea autostrăzilor sale timp de o săptămână.

SURSA: Agerpres