Criza economica din Ungaria impiedica realizarea circuitului de Moto GP langa lacul Balaton, acolo unde incepand cu acest an ar fi trebuit sa se desfasoare curse internationale de motociclete.

Prima cursa pe acest circuit ar fi trebuit sa aiba loc in data de 20 septembrie 2009, insa acest lucru nu se va intampla. Drept urmare, campoinatul Moto GP din acest an va avea numai 17 curse.

Potrivit comisarului guvernamental Tamás Suchman, dezvoltatorul spanoil al acestui proiect, compania Sedesa nu a depus actele pentru un eventual imprumut si nici macar nu a inceput lucrarile de constructie, a caror demararea ra fi trebuit sa aiba loc in luna septembrie 2008.

Pe de alta parte, Sedesa acuza birocratia din Ungaria ca ar fi principalul factor care a dus la intarzierea proiectului astfel incat lucrarile de constructie nu au putut incepe.

Consortiul desemnat sa se ocupe de constructia circuitului, a explicat ca obtinerea finantarii pentru proiectul in valoare de peste 200 de milioane de euro a durat mai mult decat era planificat, iar in acest moent, din cauza climatului economic, bancile nu sunt capabile sa finanteze astfel de proiecte costisitoare.

Circuitul ar urma sa se numeasca „Balatonring”, intrucat planul de constructie il situeaza in sud-vestul lacului Balaton, langa localitatea Sávoly.

Aceasta locatie a fost aleasa pentru ca este in apropierea autostrazii M7 si a aeroportului international FlyBalaton de la Sármellék, care asigura accesul rapin al vizitatorilor din tarile invecinate si chiar din bazinul mediteranean.

Ingrijorarile cu privire la acest proiect au inceput sa apara in urma cu o luna, dupa ce oficialii Moto GP au anuntat posibila anulare a cursei din acest an pe Balatonring.

Cursele de Moto GP ar fi trebuit sa se desfasoare aici incepand din acest an si cel putin pana in 2013.