Noua valută se numeşte Sardex, reprezentând o monedă nouă bazată pe troc. Mai exact, este vorba de o monedă ce permite companiilor să cumpere şi să vândă fără a cheltui vreun euro; un sistem care poate funcţiona alături de cel tradiţional, oferind oxigen şi celor care nu au bani în mână, conform Agerpres.

"Am văzut ce s-a întâmplat după colapsul Lehman Brothers în SUA şi am pregătit un răspuns adecvat, doar că la scară locală", explică cofondatorul Sardex.net, Gabriele Littera, 26, preşedinte al consiliului de administraţie şi director al noii societăţi.
În cazul în care proprietarul unui restaurant nu are suficienţi bani în numerar, brokerii îi contactează pe ceilalţi membri ai asociaţiei Sardex.net pentru a-i veni acestuia în ajutor. Astfel, proprietarul restaurantului obţine un număr de sardex, oferind la schimb mâncare. El îi poate apoi cheltui pe servicii de publicitate, consultanţă sau asistenţă tehnică din partea unor companii afiliate Sardex.net.

Asociaţia s-a înfiinţat în sudul Sardiniei în 2009 de tineri oameni de afaceri. În prezent, circa 500 de persoane sunt antrenate în afacerea Sardex, iar până la sfârşitul anului se estimează că numărul lor se va dubla. În 2009, cifra de afaceri a acestei asociaţii s-a ridicat la 300.000 de credite (1 credit=1 euro), pentru a ajunge la 1,7 milioane de credite la începutul acestui an.