3,5% dintre angajați și-au pierdut locul de muncă în ultimele şase luni, iar cei care au rămas au fost nevoiți să se resemneze cu o scădere a salariului mediu brut cu aproape 10 procente.

0-26473-tab2.jpgAceastă reducere a numărului de angajați este firească, afirmă Cristian Udrescu, directorul companiei de payroll și administrare de personal Paylogic, realizatoarea unui amplu studiu salarial în perioada ianuarie 2007 – ianuarie 2009: „este absolut normal ca, dintr-o companie în care lucrează o sută de oameni, trei dintre aceștia să nu fie în regulă, este vorba doar de un proces necesar de curățenie”.

0-26472-tab1.jpgInteresant este că, deși fondul de salarii al companiilor studiate a rămas practic neschimbat din iunie până acum (înregistrând o scădere de doar 0,31%), venitul mediu al angajaților este mai mic cu 9,3% acum decât la jumătatea anului trecut, ceea ce, crede reprezentantul Paylogic, este mărturie a faptului că „firmele nu au de gând să umble la fondul de salarii, ci doar la modul în care este acesta distribuit”.

Potrivit raportului, în încercarea de a economisi sumele destinate cheltuielilor de personal, managerii au redus primele cu peste un sfert și au renunțat aproape complet la obiceiul de a-și ține angajații peste program. Sau, opțiune mai puțin ortodoxă, poate doar la plata orelor suplimentare, studiul arătând că numărul acestora a scăzut cu 80% în ultimul an. 

În finanțe-bănci, furtuna nu a început

„Într-un domeniu cum este cel auto, mai jos de atât nu se poate merge, toate companiile cu care am discutat au fost de acord că, încet-încet, acest sector va reîncepe să crească”, crede Cristian Udrescu. Nu aceeași este situația în organizațiile financiar-bancare, „care până acum au evitat să facă restructurări, deși au mers din rău în mai rău. Cred că este doar o chestiune de timp până când se vor vedea obligați să dea oameni afară.”

La studiul realizat de Paylogic au participat 98 de companii din domeniile auto, medical, financiar, retail și servicii.

Pentru mai multe detalii privind studiul Paylogic, click aici