“Din punctul meu de vedere creşterea de la 0,6% din PIB la 1,4% a industriei este un mare semn de întrebare fiindcă cererea internă scade, deci industria ar trebui să crească pe baza exporturilor. Ori într-o perioadă în care în Europa şi în lume apare izolaţionismul, protecţionismul este greu de crezut. Lumea se închide, se protejează. Este an electoral în Franţa şi politicienii susţin protejarea locurilor de muncă din ţară. Marea Britanie va ieşi din piaţa comună, iar Trump a anunţat deja măsuri pentru menţinerea companiilor în SUA. Iar noi lucrăm, în general, pentru comenzile primite din afară. E greu de crezut că vom avea o creştere atât de mare a industriei”, a declarat, pentru Mediafax, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Conform proiectului de buget prezentat luni de Ministerul Finanţelor, industria ar urma să îşi mărească consistent contribuţia la PIB, de la 0,6% cât a reprezentat în 2016, la 1,4% din PIB în 2017. Pe de altă parte agricultura va scădea de la 0,2% din PIB (în 2016), la 0,1% anul acesta.

“Nu am văzut nici o prezentare de buget pe factorii totali de productivitate: cât va fi randamentul capitalului, cât va fi de la forţa de muncă etc. Ce înseamnă asta? Adică voi mai face un milion de locuri de muncă, adică să ai creştere prin creşterea numărului de locuri de muncă, venituri în plus, consum în plus. Factorul acesta de creştere a productivităţii, fiindcă ai mai mulţi oameni care lucrează, îţi aduce un plus la PIB. Pe de altă parte, randamentul capitalului – se presupune că aceeaşi mie de lei în fonduri fixe va produce mai mult sau cu valoare mai mare. Evident că toate acestea sunt prezentate ca fiind pozitive. Ei dau nişte estimări. Evident că, începând cu situaţia europeană, cu cea mondială, noi creştem şi înflorim, dar la ceilalţi nu ştiim cum o să fie. Iar economia românească depinde de cea europeană şi, bineînţeles de cea mondială”, a spus reprezentantul AOAR, potrivit sursei citate.