Inditex, companie ce deţine branduri precum Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti şi Pull & Bear, a anunţat creşterea vânzărilor cu 11% în monedă locală în perioada 1 februarie – 8 iunie 2014, de la un avans de 8% înregistrat în anul fiscal încheiat la 31 ianuarie.
Profitul net a scăzut cu 7,3%, la 406 milioane de euro (553 milioane de dolari), cel mai semnificativ declin din ultimii cinci ani, din cauza aprecierii euro. Inditex a beneficiat de redresarea pieţei spaniole, unde obţine o cincime din vânzările totale ale grupului. Vânzările Hennes & Mauritz (H&M) au urcat în mai cu 19%, cel mai rapid ritm de creştere în ultimele şase luni, depăşind estimările analiştilor.

'Inditex continuă să anunţe performanţe operaţionale solide. Continuăm să credem că Inditex are cel mai bun model de afaceri pe acest segment şi există oportunităţi semnificative pentru deschiderea de noi magazine', a declarat analistul Jamie Merriman, de la Bernstein.

În primul trimestru din 2014, vânzările Inditex au crescut cu 4,3%, la 3,75 miliarde de euro. Compania va lansa un sistem de vânzări online în Coreea de Sud şi Mexic în septembrie, pe lângă cele 25 de pieţe unde este deja prezentă pe acest segment.

Pentru acest an, Inditex intenţionează să-şi majoreze investiţiile până la 1,35 miliarde de euro în condiţiile în care planifică să deschidă 450 – 500 de magazine.

În România, la finele anului trecut, reţeaua Inditex era formată din 57 de magazine, cu brandurile Zara, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home şi Massimo Dutti.

H&M urmează să deschidă 375 de magazine în 2014 şi va intra pe noi pieţe, cum ar fi Australia şi Filipine.

Companiile occidentale sunt interesate să intre pe marile pieţe emergente, cum este şi India, pentru a-şi majora vânzările, afectate de încetinirea creşterii economiei în Europa şi America de Nord.

Primele magazine H&M din România au fost inaugurate în primăvara anului 2011.

Compania H&M (Hennes&Mauritz) a fost înfiinţată în 1947, în Vasterls, Suedia.