Surse din cadrul Comisiei Europene au declarat pentru Politico că planul este ca CE să primească aceste date anonimizate, obținute prin triangulare între turnurile GSM din orașe, pentru a determina locurile în care oamenii își folosesc telefoanele.

Breton a confirmat cererea către operatori, adăugând că Comisia are nevoie de astfel de metadate pentru a urmări răspândirea virusului și pentru a determina unde este nevoia cea mai presantă de provizii medicale.

„Vom selecta un mare operator din fiecare țară”, a spus Breton. „Vrem să acționăm rapid și să facem acest lucru zilnic.”

Comisia a insistat că operațiunea va respecta normele de confidențialitate ale blocului comunitar, cunoscute sub numele de Regulamentul general privind protecția datelor și legislația privind confidențialitatea electronică. Autoritatea europeană pentru protecția datelor ar fi de asemenea implicată, a adăugat Breton.

Datele nu vor fi folosite de țări individual pentru a vedea dacă cetățenii respectă izolarea sau carantina, ținta fiind doar dezvoltarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul UE.

Thierry Breton a discutat cu șefii Orange, Deutsche Telekom, Telefonica, Vodafone, Telecom Italia și organizația GSMA.