Un responsabil nord-coreean care participă la program, lansat în acest an, a afirmat sub acoperirea anonimatului că Phenianul se ambiţionează să pună la punct un lansator mai mare decât Unha-3, care a explodat vineri după două minute de la decolare, precizează Chonson Sinbo.

”Oamenii de ştiinţă şi inginerii /nord-coreeni/ nu vor renunţa niciodată”, în pofida eşecului lor, a dat asigurări ziarul japonez pro-Coreea de Nord.

Phenianul a procedat vineri la un tir cu rachetă, care a eşuat însă. Potrivit Phenianului, tirul avea drept scop plasarea pe orbită a unui satelit civil de observaţie terestră, ceea ce SUA consideră însă drept un test cu rachetă balistică cu rază lungă de acţiune.

Occidentalii şi aliaţii lor asiatici – Japonia şi Coreea de Sud – acuză Phenianul că deţine mai multe bombe nucleare şi că procedează la teste atomice în scopul de a le miniaturiza şi de a le instala pe rachete.

Ei se tem că regimul nord-coreean nu va suporta ideea eşecului şi că va efectua un nou test nuclear, cum a procedat în 2006 şi 2009, atrăgându-şi sancţiuni din partea comunităţii internaţionale.
Sursa: Agerpres